Iconisch modemerk

Nederlandse uitbater van Europese Ted Baker-winkels onderuit

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Mathijs SmitNederlandse uitbater van Europese Ted Baker-winkels onderuit
RTL

Het Nederlandse modehuis AARC Holding, dat de winkels van het iconische Britse modemerk Ted Baker in het Verenigd Koningrijk en op het vasteland van Europa exploiteerde, heeft uitstel van betaling gekregen. Volgens de Amerikaanse eigenaar van de merknaam is de ondergang van de winkels aan het Nederlandse bedrijf te wijten.

Bewindvoerder André Jansen van AARC, dat is gevestigd aan de Amsterdamse Herengracht, bevestigt de surseance tegenover RTL Z. Jansen is ook curator van twee zusterbedrijven die begin april failliet gingen.

Populair modemerk

Met het uitstel van betaling van AARC valt opnieuw een dominosteen van het bedrijf, dat begin vorig jaar de licentie voor het populaire Britse modemerk Ted Baker in het Verenigd Koninkrijk en Europa verwierf. De problemen van het modehuis bestaan al langer.

Ted Baker werd eind jaren tachtig opgericht door de Britse ondernemer Ray Kelvin. Na het openen van de eerste kledingwinkel in Glasgow groeide het bedrijf in de jaren negentig in sneltreinvaart uit tot internationaal, beursgenoteerd modemerk.

Problemen

Dertig jaar lang boekte Ted Baker het ene succes na het andere. Maar in 2019 raakte het Britse modehuis in de problemen. Na het - door grensoverschrijdend gedrag afgedwongen -  vertrek van oprichter Kelvin en boekhoudkundige problemen, raakte het bedrijf in een neerwaartse spiraal. De coronapandemie kwam daar nog eens overheen.

Amsterdamse modewinkel Vivienne Westwood failliet en gesloten
Lees ook

Amsterdamse modewinkel Vivienne Westwood failliet en gesloten

In de herfst van 2022 werd het kwakkelende modeconcern gekocht door het Amerikaanse merkenhuis Authentic Brands, dat onder meer ook Reebok, Forever 21 en de merken David Beckham en Elvis Presley bezit.

Nederlandse winkeluitbater

Begin vorig jaar gaven de Amerikanen de winkels in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland in handen van het Nederlandse winkelbedrijf AARC. Dat bedrijf was gevestigd in een Amsterdams grachtenpand en wordt bestuurd door de Amerikaanse ondernemer Carlos Radulovitch. AARC nam daarbij het volledige Europese winkelnetwerk en de webshop over, en kreeg de merknaam Ted Baker in licentie.

Sinds de overname door Authentic Brands en de daaropvolgende betrokkenheid van AARC halveerde het aantal winkels van Ted Baker in het VK en Europa. Maar daarbij bleef het niet, want tot overmaat van ramp raakte de Europese winkeluitbater AARC ook zelf in de financiële problemen.

Ondergang

Afgelopen februari stortte het hele kaartenhuis in elkaar. Merkeigenaar Authentic Brands verbrak de banden met AARC, en vroeg uitstel van betaling aan voor de Britse onderdelen van Ted Baker. De Amerikanen geven de schuld voor de ondergang aan het Nederlandse bedrijf, omdat dat zijn financiële verplichtingen niet zou zijn nagekomen.

Aan de andere kant lijkt het ineenstorten van het Europese winkelnetwerk van Ted Baker onder de vlag van AARC voor Authentic Brands ook wel goed uit te komen. Op deze manier kunnen de kwakkelende Europese winkels keihard worden gesaneerd, zonder dat de Amerikanen zelf vuile handen hoeven te maken.

Omdat het Europese winkelnetwerk in onderpand was gegeven voor een lening, kunnen zij die na de sanering door de Britse bewindvoerders bovendien waarschijnlijk probleemloos  in handen geven aan een nieuwe licentienemer. De gezonde winkels en de merknaam zullen waarschijnlijk dus gewoon blijven bestaan. 

Nederlandse faillissementen

Voor AARC zijn de rapen gaar. Nu merkeigenaar Authentic in februari de banden met het Nederlandse bedrijf verbrak, bleef het verstoken van miljoenen aan inkomsten uit de Ted Baker-winkels. Dat was begin april de directe aanleiding voor het bankroet van twee dochterbedrijven van AARC, schrijft curator André Jansen in zijn eerste faillissementsverslagen. Nu heeft dus ook de houdstermaatschappij uitstel van betaling gekregen, vaak het voorportaal van een faillissement.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de surseance en de sanering door de bewindvoerders afgelopen maanden opnieuw geleid tot winkelsluitingen, van dit keer 15 vestigingen met 245 werknemers.

Leidsestraat gesloten

Door de faillissementen en surseances staan ook 149 banen In Nederland, België en Spanje op het spel, meldde het Britse modemedium Drapers Online onlangs. Jansen zegt tegen RTL Z dat niet te kunnen bevestigen. "De winkels zijn ondergebracht in bedrijven die buiten mijn invloedssfeer liggen."

In Nederland telt Ted Baker slechts twee eigen winkels, in de Amsterdamse Leidsestraat (foto bovenaan) en in de Designer Outlet in Roermond. Uit een bezoek blijkt dat de grote, vier verdiepingen tellende Amsterdamse winkel inmiddels dicht is. Ook de vestiging in Roermond is, volgens de website, 'tijdelijk gesloten'.

Daarnaast heeft Ted Baker hier verkooppunten in de zeven vestigingen van De Bijenkorf. Of die shop-in-shops op dit moment nog kleding verkopen, is onduidelijk. Een woordvoerster van het warenhuis zegt geen vragen over Ted Baker te beantwoorden.

Schuldeisers

Schuldeisers van de twee failliete AARC-dochters, onder wie twee voormalige bestuurders, hebben inmiddels voor 1,3 miljoen euro aan vorderingen bij Jansen ingediend, bevestigt de curator. Het gelieerde Britse bedrijf No Ordinary Design Label zegt nog ruim 25 miljoen euro tegoed te hebben. De Nederlandse Belastingdienst heeft nog geen claim neergelegd.

De huur van het kantoor aan de Amsterdamse Herengracht heeft de curator opgezegd. De naam van AARC is inmiddels van het namenbord aan het grachtenpand verwijderd.

Voormalig hoofdkantoor van winkelbedrijf AARC.© Mathijs Smit
Voormalig hoofdkantoor van winkelbedrijf AARC.
Lees meer over
Carlos RadulovitchAndré JansenTed BakerAARCRetailModeFaillissement