Wetsvoorstel kabinet

Toeslagenouders moeten mogelijk twee keer zo lang wachten op extra vergoeding

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalToeslagenouders moeten mogelijk twee keer zo lang wachten op extra vergoeding
RTL

Nog altijd vragen duizenden slachtoffers van het toeslagenschandaal zich af waar de vergoeding van hun aanvullende schade blijft. De wachttijd voor uitsluitsel hierover is zes maanden. Voor nieuwe gevallen wordt de maximale termijn verdubbeld, als het aan demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) ligt.

Door deze wachttijd te verdubbelen wil de demissionair staatssecretaris het aantal juridische procedures tegen de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) verminderen. Dat komt uiteindelijk ten goede aan alle toeslagenouders, aldus het ministerie. 

Als de maximale wachttijd van zes maanden is verstreken, kunnen ouders de overheid voor het overschrijden van de termijn in gebreke stellen. Een rechter kan vervolgens een dwangsom opleggen. Dat is tot nu toe al ruim 30.000 keer gebeurd, voor een totaalbedrag van 38 miljoen euro, meldt Trouw

Bovenop de stapel

Behalve dit financiële nadeel voor de overheid, moet het oprekken van de wachttijd nog een ander probleem oplossen. Ouders die protesteren dat de maximale wachttermijn is overschreden, krijgen vervolgens voorrang bij het behandelen van de aanvraag. Dat gaat ten koste van aanvragen van andere ouders, die vervolgens ook maar naar de rechter stappen om bovenop de stapel te komen. 

Kabinet trekt miljarden extra uit voor asielopvang en herstel toeslagenaffaire
Lees ook

Kabinet trekt miljarden extra uit voor asielopvang en herstel toeslagenaffaire

Dat alles leidt tot grote druk op rechters, waardoor de hersteloperatie nog meer vertraging oploopt. De Vries hoopt dat te voorkomen door het verlengen van de maximale wachttermijn. 

Alleen voor nieuwe aanvragen

De maatregel geldt alleen voor aanvragen die na 1 januari 2025 worden ingediend. Eerder was De Vries van plan om de verdubbelde wachttijden ook te laten gelden voor de toeslagenouders die hun aanvraag nu al hebben lopen, maar daar was de Raad van State het niet mee eens.

Het ministerie van Financiën meldde in september 2023 dat de afhandeling van de toeslagenaffaire juist versneld zou worden. De oplossing ligt in het sneller beoordelen van dossiers van ouders en het 'efficiënter' afhandelen van bezwaren, werd toen gezegd.

Daar kwam echter felle kritiek op van de Bezwaarschriftencommissie (BAC). Zij controleren of de UHT wel de juiste beslissingen neemt. De BAC zei destijds dat het sneller afhandelen de rechtsbescherming van gedupeerde ouders in gevaar brengt.

Lees meer over
Aukje de VriesTweede KamerToeslagenaffaire BelastingdienstNederland