Druk op net verminderen

Proef netbeheerder: Zeeuwen verdienen geld door zonnepanelen uit te zetten

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© ANP FotoProef netbeheerder: Zeeuwen verdienen geld door zonnepanelen uit te zetten
RTL

Huiseigenaren met zonnepanelen op hun dak in Zeeland kunnen geld krijgen als ze hun zonnepanelen tijdelijk uitzetten. Volgens netbeheerder Stedin en energieleverancier Eneco gaat het om een primeur in Nederland, waarmee ze de druk op het elektriciteitsnet hopen te verminderen.

Het aantal mensen met zonnepanelen op Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland is zo sterk gestegen, dat er geregeld meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt verbruikt. Dit kan leiden tot storingen en spanningsproblemen op het stroomnet. Daarom starten Stedin en Eneco op deze plaatsen met de pilot. Als die een succes is, wil Stedin dit ook in andere gebieden gaan toepassen.

"We zijn samen op weg in heel Nederland naar een nieuw energiesysteem", zegt David Peters, CTO van Stedin tegen RTL Z. "Daarbij moeten we een nieuwe balans zoeken tussen wat de natuur ons geeft, dus de zon en wind, en wanneer we stroom afnemen. Ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk gebeurt dit op deze manier."

Vergoeding

De netbeheerder hoopt met de test Slim Schakelen vooral te leren van de ervaringen van consumenten. Deelnemers doen op vrijwillige basis mee, benadrukt Stedin, en ontvangen een vergoeding die gelijk is aan het leveringstarief, met daarbovenop een bonus. Dat is tenminste 40 cent per kilowattuur. 

Tot nu toe hebben zich pas 13 huiseigenaren gemeld, maar de netbeheerder hoopt uiteindelijk met een paar honderd zonnepanelenbezitters de proef te kunnen doen. "Ook al zijn er nog maar weinig deelnemers, we wilden nu toch al meteen beginnen", zegt Stedin-woordvoerder Else De Kwaasteniet. 

"Het zonneseizoen duurt nu niet zo heel lang meer. Dus als we nu niet beginnen, zouden we moeten wachten tot april volgend jaar. En dat wilden we liever niet." Alle netbeheerders geven aan hard te werken aan het uitbreiden en verzwaren van het net om de energietransitie mogelijk te maken. Maar de groei van duurzame energie gaat in Nederland harder dan de netten verzwaard kunnen worden. 

Waarom het loont om te wassen als het waait en de zon schijnt
Lees ook

Waarom het loont om te wassen als het waait en de zon schijnt

Op dagen met veel zon en wind wordt er in heel Nederland geregeld al meer stroom opgewekt dan er op hetzelfde moment wordt verbruikt. Zolang het niet mogelijk is om grootschalig duurzame stroom op te slaan, worden consumenten en bedrijven ook gestimuleerd om zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken op de momenten dat de wind waait en de zon schijnt. 

Handmatig uitschakelen

De test van Stedin en Eneco is gisteren begonnen, en loopt tot eind september. Klanten krijgen één dag van tevoren een e-mail met daarin de datum, tijd en vergoeding van het eerstvolgende moment dat het loont om je zonnepanelen af te schakelen. Consumenten kunnen dit handmatig doen. 

Maar op den duur zal dit geautomatiseerd gebeuren, zegt de woordvoerder. Ook Alliander, eigenaar van netbeheerder Liander, zegt in een reactie te onderzoeken of het huiseigenaren met zonnepanelen gaat vragen tegen betaling zonnepanelen uit te zetten. Eerder deze zomer maakte Eneco bekend om ook bij nieuwe zakelijke klanten met meer dan 100 panelen op afstand de stroomlevering stop te willen zetten.

'Flexibiliteit ook in toekomst nodig'

Het daadwerkelijk uitzetten van zonnepanelen lijkt contraproductief, omdat ernaar wordt gestreefd om zoveel mogelijk groene stroom op te wekken, waar geen broeikasgassen bij vrijkomen. Toch kan het afschakelen van panelen helpen bij de huidige problemen op het elektriciteitsnet, zeggen de initiatiefnemers.

"Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen, wat uitstekend is voor de vergroening van ons stroomaanbod", zegt Selina Thurer van Eneco. "Maar dat betekent ook dat het stroomnet op momenten met veel stroom dat allemaal niet aan kan. Door tijdelijk zonnepanelen af te schakelen, kan dat worden opgelost."

Maar flexibiliteit zal ook in de toekomst nodig blijven, zegt De Kwaasteniet. Als netbeheerders straks op grote schaal de stroomnetten verzwaard hebben, zullen dit soort methodes daarom naar verwachting nog steeds noodzakelijk zijn. "De behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet blijft, ook als er genoeg extra elektriciteitsstations gebouwd zijn."

Mensen en bedrijven zullen daarom voortdurend gestimuleerd blijven worden om zoveel mogelijk rekening te houden met het weer bij het gebruiken van elektriciteit, verwacht De Kwaasteniet.