'Mijn man wil een tweede kind, maar ik ben er nog niet klaar voor'
Dolblij is Wieteke met haar anderhalf jaar oude zoontje, maar haast met een tweede kind heeft ze niet. Toch voelt ze druk vanuit haar omgeving om weer zwanger te raken. Hoe gaat ze daarmee om?
Als het aan Wietekes man ligt, zou ze morgen al in verwachting zijn, zegt ze. "Zelf scheelt hij ook weinig met zijn zus en zij hebben een goede band, hij wil dit ook voor onze zoon. Ook van anderen krijg ik best vaak de zogenaamd lollige vraag: 'En, wanneer komt de volgende?'"
"Dat vind ik vervelend, want het voelt nu als een soort druk terwijl ik liever nog even wil wachten. Ik vond het namelijk best heftig, de omschakeling naar het moederschap. Daar ben ik nu net een beetje aan gewend, dus ik heb geen haast met een tweede. Hoe reageer ik op zulke opmerkingen?"
Vragen of opmerkingen uit de omgeving over gezinsuitbreiding kunnen in het algemeen erg gevoelig liggen, beaamt orthopedagoog Loes Waanders. "Het is belangrijk hóe een vraag gesteld wordt en in welke setting. Het stellen van een open vraag uit oprechte belangstelling is al anders dan een opmerking waar een duidelijk oordeel in verwerkt zit."
Klassiek model
"In deze situatie wordt er vanuit de norm, namelijk het klassieke gezinsmodel met twee kinderen, een suggestieve vraag gesteld die ervan uitgaat dat jullie nog niet compleet zijn. Je merkt ook dat het bij jezelf zorgt voor extra druk op het maken van zo’n grote keuze. Dat zou niet zo moeten zijn."
Hoe je op zo’n vraag reageert, hangt af van hoe open je daar zelf in wilt zijn en hoe je band met de vraagsteller is. Kijk wat goed voelt en waar voor jou de grens ligt, tipt Waanders. "Je kunt eerlijk benoemen dat jullie er nog niet over uit zijn. Je kwetsbaar opstellen kan juist ook leiden tot verbinding en een stuk besef bij de ander dat zo’n opmerking eigenlijk niet handig is om te maken."
Geen prettige opmerking
"Ook humor kan helpen om een ongemakkelijke situatie wat lichter te maken. Maar weet dat je niet je best hoeft te doen om het grappig te houden of je aan iemand hoeft te verantwoorden. 'Dit is iets tussen mijn partner en mij' of nog een stap directer: 'Ik vind dit geen prettige opmerking' zijn ook prima antwoorden. Het belangrijkste is dat je een manier voelt die passend is bij jou in die situatie. Vraag jouw partner om je hierin te steunen en gun jezelf de tijd voor een groot vraagstuk als deze."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.