'Mijn dochter (12) steelt geld van mij'
Helen weet bijna zeker dat haar twaalfjarige dochter geld van haar steelt. Een oplossing lijkt lastig, want haar dochter ontkent alles.
De hele situatie zit Helen flink dwars. "Het is niet fijn om te zeggen, maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat mijn twaalfjarige dochter geld steelt uit mijn portemonnee. Het is nu al een paar keer gebeurd dat er kleine bedragen uit mijn portemonnee verdwijnen, zo tussen de vijf en tien euro. Het valt op omdat ik zelden cash in mijn tas heb. Mijn dochter en ik wonen met z'n tweeën, het kan bijna niemand anders zijn. Ik heb het aan haar gevraagd maar ze ontkende het en werd zelfs boos. Hoe pak ik dit aan?"
Heel verdrietig, zo noemt Dave Niks van De Familiepsycholoog deze situatie: "Blijkbaar voelde deze dochter niet de veiligheid om te zeggen dat ze het geld heeft gepakt omdat ze het ergens voor nodig had. Ze durft niet om geld te vragen. Dáár moet het gesprek over gaan: waar heeft ze dit geld voor nodig? Als kinderen iets stiekem doen, betekent dat dat er onvoldoende veiligheid is om te bespreken waar het echt om gaat. Mijn advies is om niet de schuldvraag centraal te zetten in een gesprek, maar haar beweegredenen. Ga dus niet beschuldigen, maar kom meteen tot de kern."
'Richt je op de reden van het pikken.'
Pas dan kom je tot een eerlijk gesprek, aldus psycholoog Niks: "Misschien hebben haar vriendinnen iets wat zij ook graag wil hebben: een Adidas-hoodie terwijl zij er eentje van de Wibra heeft. Dan krijg je een gesprek over groepsdruk en erbij horen en kun je het hebben over zelfverzekerdheid en grenzen stellen. Vindt ze zo’n hoodie zelf echt mooi of is er angst om gepest te worden? Samen kunnen jullie dan gaan werken aan haar zelfvertrouwen."
"Oftewel: als je je richt op de reden van het pikken, dan krijg je een heel ander gesprek dan hameren op die ontbrekende vijf euro."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.