DE GEHOLPEN MENS

Van leukemie genezen Nandi van Beurden doet belangrijke oproep in De Slimste Mens

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© KRO-NCRV/screenshot De Slimste Mens 7 augustus 2023Van leukemie genezen Nandi van Beurden doet belangrijke oproep in De Slimste Mens
RTL

Nandi van Beurden (32) blikt in 'De Slimste Mens' terug op een heftige periode. De musicalactrice krijgt in 2012 te horen dat ze leukemie heeft. Inmiddels is ze vijf jaar gezond verklaard en benadrukt ze het belang van bloeddonoren.

"Ik had hier niet gezeten als zij er niet waren"

Het leven van Nandi, die bekend is van haar deelname aan en winst van Op zoek naar Maria, komt elf jaar geleden op z'n kop te staan. "Ik heb acute leukemie gehad", vertelt ze in De Slimste Mens, als presentator Philip Freriks vraagt naar waarom ze haar volgers op Instagram vraagt om bloeddonor te worden. "Ik had hier niet gezeten als zij er niet waren." 

Nandi ondergaat destijds een chemobehandeling. "Zo'n behandeling is heel zwaar. Je hele bloedspiegel wordt teruggebracht naar een soort nulpunt. Maar om die behandelingen aan te kunnen, heb je bloed nodig om de machine draaiende te houden. Daar zijn donoren voor."

In 2018 wordt Nandi genezen verklaard.

De Slimste Mens-kandidaat Nandi overwint angst voor deelname
Lees ook

De Slimste Mens-kandidaat Nandi overwint angst voor deelname

Als Philip vraagt of ze anders naar het leven is gaan kijken, antwoordt Nandi: "Ja, het zou raar zijn als dat niet zo was. Het is een gamechanger als je dat meemaakt. Je hebt een hoop bagage mee." De musicalactrice laat weten te zijn 'afgestapt van de bucketlist'. "Dat moeten mensen per definitie overboord gooien", geeft ze kijkers mee. "Je moet opschrijven wat je bereikt hebt en wat je gedaan hebt en daar op dat moment even bij stilstaan, in plaats van dat je denkt: ik heb zoveel tijd ongeveer in het leven en daar wil ik dit, dit, dit, dit, allemaal nog in doen. Daar krijg je ontzettende stress van." 

"Wijze les", besluit Philip. "Je leert er toch nog wat van, zo’n bijna-doodervaring", lacht Nandi. 

Het gaat Nandi voor de wind in De Slimste Mens. In de uitzending van maandag 7 augustus, de zesde aflevering van deze reeks, is ze de slimste van de dag met 447 seconden. 

Je kunt de aflevering van De Slimste Mens hier terugkijken.

Lees meer over
Nandi van BeurdenDe Slimste MensKankerBloeddonatie