DE KRAAN DICHTDRAAIEN

De Kraantjes uit Een Huis Vol hielden in Nederland 'geen cent over'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Stijn Ghijsen/KRO-NCRVDe Kraantjes uit Een Huis Vol hielden in Nederland 'geen cent over'
RTL

De familie Kraan uit 'Een Huis Vol' besluit onlangs alles in Nederland achter te laten om een camping te beginnen in Luxemburg. In een uitgebreid interview met het 'Algemeen Dagblad' blikt het samengestelde gezin terug op de eerste maanden en geeft toe dat ze het nogal 'onderschat' hebben.

"Je krijgt hier in een maand meer kinderbijslag dan in drie maanden in Nederland"

Omdat de familie Kraan geen toekomst voor zichzelf en hun kinderen ziet in Nederland en vader Ivan meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin, besluiten ze de deur achter zich dicht te trekken en te emigreren naar Luxemburg. Daar hebben ze hun oog laten vallen op een camping, waar ze als beheerder aan de slag gaan. Ivan, zijn vrouw Linda en zeven van hun negen kinderen wonen en werken nu bijna een half jaar op de camping.

"Je hield geen cent over. Als ik Nederland vergelijk met Luxemburg, zijn de voorzieningen voor kinderen hier veel beter geregeld. Je krijgt hier in een maand meer kinderbijslag dan in drie maanden in Nederland", vertelt Ivan over hun vertrek aan de krant. "Dit land is ingericht op werkende ouders, ook de scholen. Leerlingen krijgen een gratis warme maaltijd tussen de middag. We zagen steeds meer mogelijkheden."

Een Huis Vol-koppel leerde van breuk: 'We staan nog altijd open voor elkaar'
Lees ook

Een Huis Vol-koppel leerde van breuk: 'We staan nog altijd open voor elkaar'

Hoewel Ivan al meteen enthousiast is en het leven in Luxemburg vergelijkt met 'een paradijs' vanwege zijn astma, vertelt zijn vrouw Linda dat het de eerste maanden toch nog best pittig is. "Misschien hebben we wel onderschat hoe het zou gaan", stelt ze. "De eerste twee maanden moesten de kinderen wel echt hun weg vinden en wij ook. Op nieuwe scholen en in de nieuwe omgeving."

Inmiddels heeft het gezin hun draai gevonden en is het vooral flink aanpoten. "Weken van honderd uur zijn geen uitzondering", vertelt de heer des huizes, die naast zijn werkzaamheden ook nog wordt gevolgd door een cameraploeg voor een speciale serie van Een Huis Vol. Deze is begin volgend jaar te zien bij KRO-NCRV.

Maandag 28 augustus start ook een nieuw seizoen van Een Huis Vol bij KRO-NCRV op NPO 1. Hierin volgen we de de grote gezinnen Blom, Cudogham, Nagelkerke en Wildeman. Hoe gaan zij om met kleine en grote uitdagingen in het leven? Wat bindt hen en hoe zorgen ze voor elkaar?

Lees meer over
Een Huis Vol