HEFTIG

Moeder van De Slimste Mens-kandidaat Meindert Talma raakt zwaargewond bij opnames

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Instagram @deslimstemens_nlMoeder van De Slimste Mens-kandidaat Meindert Talma raakt zwaargewond bij opnames
RTL

Vanavond strijkt de Groningse singer-songwriter Meindert Talma (54) als nieuwe uitdager neer in 'De Slimste Mens'. In aanloop naar de uitzending brengt hij heftig nieuws over zijn deelname naar buiten: tijdens de opnames is Meinderts moeder zwaargewond geraakt en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

"Ik zag tranen. Er was iets heel ergs gebeurd"

Het gaat begin juni flink mis in de studio in Hilversum, zo blijkt uit het Facebook-bericht dat Meindert voor zijn verschijning in De Slimste Mens vanavond deelt. '7 juni 2023 was een dag die ik niet snel zal vergeten', begint hij. 

Zijn kinderen, ex én 79-jarige vader en 80-jarige moeder wonen als verrassing de opnames van zijn De Slimste Mens-debuut bij. Ze moeten plaatsnemen op een twee meter hoge tribune en dan gaat het gruwelijk mis. 'Ik zag tranen', zegt Meindert over het moment waarop hij vanuit zijn stoel op het podium ontdekt dat er iets aan de hand is. 'Er was iets heel ergs gebeurd. Mijn ouders waren [beiden] van de tribune gevallen...' 

Maarten van Rossem wil tot z'n 100e door met De Slimste Mens
Lees ook

Maarten van Rossem wil tot z'n 100e door met De Slimste Mens

'De lampen waren uit', vervolgt Meindert over het ongeluk. 'Het was donker en er hing een gordijn achter de tribune. Mijn vader, aanbeland op de bank waar ze moesten zitten, zocht houvast tegen het gordijn, in de veronderstelling dat er een schutting achter zat. Dit bleek niet het geval. (...) Mijn vader viel zo'n twee meter naar beneden en nam mijn moeder in zijn val mee.' 

Het gordijn breekt de val van Meinderts vader, maar zijn moeder, die al slecht ter been is, is er slecht aan toe. 'Ze kon zich niet bewegen en had zeer veel pijn. Linkerheup aan gort, vele gekneusde ribben, hele pijnlijke onderrug. Alle publiek werd van de tribune verwijderd. Ambulancemedewerkers brachten mem [moeder in het Fries, red.] naar het ziekenhuis in Amersfoort; die van Hilversum zat vol.' 

Als onder anderen presentator Philip Freriks aan Meindert vraagt of hij wel in staat is om nog mee te doen, antwoordt hij naar eigen zeggen: 'Ja, ik denk het wel.' Samen met zijn dochters en ex heeft hij 'een paar minuten buiten gelopen om even bij te komen'. 

Meinderts moeder is de volgende dag geopereerd: 'Een volledige nieuwe heupprothese en een plaat met schroeven bij de heup.' Na een week in het ziekenhuis, komt ze in een revalidatiecentrum terecht. En sinds gisteren, na negen weken van huis te zijn geweest, is ze 'eindelijk' weer thuis.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

KRO-NCRV heeft aanpassingen gedaan aan de tribune van De Slimste Mens nadat tijdens opnames vorige maand de ouders van kandidaat Meindert Talma daar vanaf waren gevallen.

"De tribune (van 1.20 meter hoog) en het studiodecor voldeden aan alle veiligheidsvoorschriften, desondanks hebben we de tribune na het incident aangepast. Om herhaling uit te sluiten hebben we o.a. een rugleuning en extra zijschotten toegevoegd aan de tribune", laat een woordvoerster van de omroep desgevraagd weten aan het ANP.

Hoe het Meindert, met deze heftige gebeurtenis vlak voor de opnames, afgaat in De Slimste Mens kun je vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1. 

De Slimste Mens is na zeventien jaar nog altijd onverminderd populair. Waarom blijft iedereen toch aan de buis gekluisterd bij dit programma?

Lees meer over
Philip FreriksDe Slimste Mens