KROONGETUIGEN

Déze grote namen zijn aanwezig bij de kroning van koning Charles

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDéze grote namen zijn aanwezig bij de kroning van koning Charles
RTL

6 mei 2023 is een bijzondere dag voor de Britse koning Charles (74): ongeveer acht maanden na het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth, wordt hij officieel gekroond. Overigens wordt ook Camilla (75) gekroond tot koningin. Tweeduizend mensen zijn uitgenodigd om deze historische gebeurtenis bij te wonen in Westminster Abbey in Londen. Maar wie staan er op deze gastenlijst?

Allereerst zijn andere leden van het Britse koningshuis natuurlijk van de partij. Dan praten we over Charles' oudste zoon William en zijn vrouw Catherine, de prins en prinses van Wales. Ook Charles' jongere zus en broer Anne en Edward geven acte de présence. De dochter van Anne, Zara Tindall en haar man Mike Tindall, zijn eveneens uitgenodigd. Net als een deel van de kleinkinderen van Charles en Camilla. Vier van hen, onder wie de 9-jarige prins George, hebben zelfs een bijzondere rol tijdens de ceremonie. Zij zijn namelijk Pages of Honour, wat betekent dat zij meelopen in het middenpad van Westminister Abbey en de gewaden van Charles en Camilla zullen dragen.

Minder vanzelfsprekende Britse royals die aanwezig zijn, zijn prins Harry en prins Andrew. Beiden hebben recent problemen gehad met het koningshuis. Harry omdat hij zijn familie ervan beschuldigt zijn vrouw Meghan onjuist behandeld te hebben. Hoewel Harry naar Londen afreist, blijft Meghan thuis bij de kinderen in de Verenigde Staten.

Andrew ligt onder vuur omdat hij is betrokken in een schandaal rondom seksueel misbruik. Hoewel er is geschikt in de zaak, heeft zijn imago een blijvende deuk opgelopen. Ook Andrews dochters, prinses Beatrice en prinses Eugenie, staan op de gastenlijst.

Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij kroning Charles
Lees ook

Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij kroning Charles

Leden van andere koningshuizen zijn ook welkom op de kroning van Charles. Zo komen Albert en Charlene, de prins en prinses van Monaco. Ook de Japanse kroonprins Akishimo en kroonprinses Kiko maken de oversteek, net als Carl Custaf, de koning van Zweden. Hij neemt zijn dochter, kroonprinses Victoria, mee. Namens Denemarken komt het kroonprinselijk paar Frederik en Mary.

Ook de Nederlandse royals steken de Noordzee over. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig tijdens de kroning. Prinses Beatrix en prinses Amalia wonen de ceremonie niet bij, maar zijn een dag eerder wel aanwezig bij een receptie.

De kroning van Charles is niet alleen voor leden van koninklijke huizen. Politici van over de hele wereld reizen af naar Londen om aanwezig te zijn, en uiteraard zijn de Britse politieke kopstukken ook aanwezig. Premier Rishi Sunak is van de partij, net als voormalig premiers Liz Truss en Tony Blair.

De Schotse eerste minister Humza Yousaf reist ook af naar Londen, net als de Franse president Emmanuel Macron, de Poolse president Andrzej Duda en de Australische premier Anthony Albanese. Ook de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif en Ferdinand Marcos, president van de Filippijnen, komen naar de kroning. Joe Biden is niet aanwezig. Zijn vrouw Jill Biden komt in zijn plaats.

De komst van David en Victoria Beckham is nog niet bevestigd, maar Britse media schrijven dat het zeer waarschijnlijk is dat zij ook zijn uitgenodigd. Zij waren ook bij recente grote gebeurtenissen van de Royal Family, zoals het huwelijk van Harry en Meghan en eerder de bruiloft van William en Catherine.

Naast allerlei bekende figuren komen ook honderden onbekende mensen naar de kroning. Charles en Camilla hebben namelijk meer dan 850 liefdadigheidshelden uitgenodigd om aanwezig te zijn. Onder hen zijn ook honderden mensen die zijn onderscheiden met een Medaille van het Britse Rijk. Deze medaille, ook wel The British Empire Medal genoemd, erkent de prestatie of bijdrage van dienstbaarheid aan de gemeenschap in een lokaal gebied.

Lees meer over
Koning CharlesCamilla Parker Bowles