Wilders heeft weer PvdA'er nodig als informateur: 'Te netjes om nee te zeggen'
PVV-leider Geert Wilders heeft al twee keer de hulp van een PvdA'er ingeschakeld om een nieuw kabinet te vormen. En dat is ook binnen de PvdA niet onopgemerkt gebleven. "Hieruit blijkt het failliet van de partij van Wilders wel weer."
Oud-partijleider Job Cohen noemt het feit dat het om twee PvdA'ers gaat 'eigenlijk gewoon toeval'. "Dat Kim Putters heeft ingestemd begrijp ik heel goed. En ook dat hij is gevraagd. Want Putters hield zich als directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau heel veel mee bezig met bestaanszekerheid, één van de belangrijkste onderwerpen van NSC. En nu ook bij de Sociaal Economische Raad. Hij heeft daar heel veel ervaring mee."
Toch begrijpt Cohen ook wel dat mensen het raar vinden. "Ze zijn beiden natuurlijk wel lid van een partij die niets met de PVV of zo'n rechts kabinet te maken wil hebben. Maar ik heb van hun beide begrepen dat ze het doen omdat ze het beste voorhebben met het land."
Cohen is niet blij dat dat er zo'n kabinet wordt gevormd. "Zo'n rechts kabinet met de PVV, daar word ik niet vrolijk van, dat begrijpt u wel."
'Failliet partij Wilders'
Mei Li Vos is vicefractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Eerste Kamer. Zij vindt dat het juist pleit voor de PvdA, dat er zoveel mensen van de partij moeten bijspringen. "Het bewijst maar weer eens wat voor fijne bestuurderspartij wij zijn. Wij zijn een democratische partij met meerdere leden. Hieruit blijkt het failliet van de partij van Wilders, die geen leden heeft. Dat hij dan terechtkomt bij Kim Putters is heel cynisch."
Vos heeft wel begrip dat Putters de klus heeft aangenomen. "Ik snap dat hij geen nee kan zeggen. Maar het blijft een aanfluiting voor Wilders. Als je dan echt iets wil, dan heb je de hulp nodig van PvdA'ers. En die zijn dan weer te netjes om nee te zeggen. Dan zijn we weer die bestuurderspartij."
Obstructie plegen
Hans Spekman, oud-partijvoorzitter van de PvdA, heeft er geen enkel probleem mee dat Plasterk en Putters als informateur aan de slag zijn gegaan. "Ik vind het allemaal prima, waarom zou je het niet doen? Wat is er mis mee?"
"Ik vind het niet ingewikkeld dat het PvdA'ers zijn. Juist als mensen níet meewerken, en zo obstructie plegen in het formatieproces omdat de uitslag ze niet bevalt, zou ik pas erg vinden. Er is een uitslag van de verkiezingen en dan moet je daar iets mee doen. Dat is democratie."
Frits Wester: regelmatig informateurs met andere partijkleur
Informateurs met een andere partijkleur komen in de politieke geschiedenis veel vaker voor, zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Het is niet ongebruikelijk dat iemand wiens eigen partij niet betrokken is bij de formatie, gevraagd wordt om als informateur op te treden. Denk bijvoorbeeld aan Herman Tjeenk Willink, oud-vicepresident van de Raad van State, Eerste Kamervoorzitter en lid van de PvdA. Hij was onder meer informateur bij de vorming van Rutte I van VVD en CDA met gedoogpartner PVV."
"Vaak gaat het dan om mensen die een grote en lange maatschappelijke carrière hebben, ook in functies waarbij ze boven de partijen moeten staan zoals een oud-vicevoorzitter van de Raad van State of - zoals in dit geval - de oud-directeur van het SCP en huidig voorzitter van de Sociaal Economische Raad. De politieke kleur doet er dan niet toe, maar vooral hun ervaring en kennis om verschillende partijen bij elkaar te brengen."