Situatie slachthuizen nog steeds ondermaats: vorig jaar meer boetes opgelegd
De naleving van de regels rond voedselveiligheid en dierenwelzijn in de Nederlandse slachthuizen is de afgelopen jaren niet verbeterd. Het aantal boetes en waarschuwingen aan slachthuizen is de afgelopen twee jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) over 2020 en 2019.
Vooral bij het dierenwelzijn ging het in 2020 vaker mis. Het aantal overtredingen bij de 18 grootste pluimveeslachterijen ging ten opzichte van 2019 met 39 procent omhoog. Bij de 22 grootste slachthuizen voor onder meer runderen en varkens steeg het aantal overtredingen met 41 procent.
Voedselveiligheid
Ook het aantal overtredingen op het gebied van voedselveiligheid is gestegen in 2020. Het gaat dan om onder meer hygiënisch werken en de traceerbaarheid van het vlees. De grootste pluimveeslachters begingen in 2020 6 procent meer overtredingen van regels rond voedselveiligheid. De 22 grootste zogenaamde roodvleesslachthuizen hadden 9 procent meer overtredingen.
'NVWA is beter gaan werken'
De stijging van het aantal overtredingen en boetes komt mogelijk niet alleen doordat slachthuizen zich slechter zijn gaan gedragen. Volgens de NVWA valt een deel van de stijging te verklaren doordat de inspectie beter zou zijn gaan werken. Zo is de manier van rapporteren door de inspecteurs veranderd, waardoor overtredingen nu beter worden vastgelegd.
Die verbeteringen zijn het gevolg van eerdere schandalen. Zo onthulde RTL Nieuws in 2019 dat inspecteurs van de NVWA niet ingrepen bij het vervoer van ernstig zieke dieren. Een extern onderzoeksbureau concludeerde daarna dat het toezicht van de dienst bij slachthuizen faalde.
De nieuwe opstelling van de NVWA heeft in 2020 geleid tot 417 boetes, een stijging van ruim 15 procent ten opzichte van 2019. Ook het aantal schriftelijke waarschuwingen steeg, met 8 procent naar 577.
Slachthuis Gosschalk: 2 boetes
Voor het eerst publiceert de dienst nu ook het aantal boetes en waarschuwingen per slachthuis over het laatste halfjaar van 2020. Daarbij valt op dat het in opspraak geraakte slachthuis Gosschalk in Epe in die periode slechts twee boetes kreeg opgelegd. En dat terwijl de schokkende undercoverbeelden die RTL Nieuws publiceerde, zijn gemaakt in december 2020.
De cijfers die de NVWA publiceert gaan over de grootste slachthuizen van Nederland, die samen meer dan 90 procent van alle dieren slachten. Bij deze bedrijven is altijd een NVWA-dierenarts aanwezig tijdens het slachtproces. In totaal worden elk jaar in Nederland bijna 600 miljoen stuks pluimvee en 20 miljoen andere boerderijdieren geslacht.