Weekcijfers RIVM

Alle coronacijfers dalen, maar omikronvariant maakt opmars

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAlle coronacijfers dalen, maar omikronvariant maakt opmars
RTL

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is als gevolg van de maatregelen verder gedaald. Maar het daalde de afgelopen week wel iets minder hard; waarschijnlijk speelt de opkomst van de omikronvariant daarbij een rol.

Naar verwachting zal de omikronvariant nog voor de jaarwisseling de dominante coronavariant in Nederland zijn. Omdat de snelle verspreiding van deze variant in de komende weken tot meer besmettingen zal leiden, is de verwachting dat ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaat toenemen.

Minder tests bij GGD

Afgelopen week werden 94.864 positieve testuitslagen gemeld. Dat is 19 procent minder dan de week ervoor (116.477). Vorige week daalde het aantal coronabesmettingen met 21 procent.

Ruim 380.000 mensen lieten zich testen bij de GGD, dat is 16 procent minder dan de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar te zien. Kinderen in de basisschoolleeftijd raken veruit het meest besmet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het aantal ziekenhuisopnames is afgelopen week afgenomen ten opzichte van vorige week. Zowel op de intensive care als op de verpleegafdeling werden minder mensen opgenomen dan een week eerder.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1754 coronapatiënten. Vorige week waren dat er in totaal 1834. Op de ic's liggen nu 595 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorige week waren dat er 630.

Eerste ziekenhuiscijfers omikron lijken positief, maar zeggen nog weinig
Lees ook

Eerste ziekenhuiscijfers omikron lijken positief, maar zeggen nog weinig

Het meest recente reproductiegetal van 6 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten was 0,88. Dit betekent dat 100 mensen die corona hadden op 6 december samen 88 nieuwe personen besmetten. Op 6 december nam de verspreiding van het virus nog af.

De verwachting is dat met de verspreiding van de omikronvariant het reproductiegetal de komende weken weer zal stijgen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het RIVM benadrukt het belang van het halen van een boosterprik. Uit onderzoek blijkt dat de eerste vaccinatieserie en een eerdere infectie met het coronavirus beduidend minder goed beschermen tegen de omikronvariant.

Een boostervaccinatie helpt: de bescherming neemt duidelijk toe. "De komende weken zal ook duidelijk worden of de kans op ernstige ziekte verschilt tussen de omikron- en de deltavariant", stelt het RIVM.

Lees meer over
RIVMCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronatestCoronavirusCoronamaatregelen