Vanaf augustus 9 weken ouderschapsverlof tegen 70 procent van je loon
Ouders hebben vanaf 2 augustus van dit jaar recht op negen weken ouderschapsverlof. Wie daar gebruik van maakt krijgt 70 procent van het dagloon vergoed. Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken aan de Eerste en Tweede Kamer.
Het vorige kabinet kwam al met plannen voor betaald ouderschapsverlof. Daarin werd nog uitgegaan van een vergoeding van 50 procent van het dagloon. De Eerste Kamer eiste een hogere vergoeding, maar dat moest nog worden geregeld.
Jonge vaders en moeder helpen
Betaald ouderschapsverlof moet jonge vaders en moeders helpen om werk en zorg te kunnen combineren, zegt Van Gennip tegen RTL Nieuws. "Vaak neemt de kostwinner weinig verlof op en neemt degene die minder werkt veel verlof op. Dat is meestal de moeder. Dat willen we meer in balans brengen."
'Mes snijdt aan twee kanten'
Het mes snijdt aan twee kanten, stelt Van Gennip. "Zo krijgen jonge moeders een gelijkwaardige kans op de arbeidsmarkt en krijgen jonge vaders de kans een goede band op te bouwen met hun kind."
Ook ouders die voor 2 augustus een kind hebben gekregen kunnen gebruik maken van de regeling, tot de eerste verjaardag van hun kleine. Het kabinet hoopt dat de drempel om ouderschapsverlof op te nemen lager wordt nu de vergoeding omhoog gaat.
26 weken ouderschapsverlof
Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Het besluit van het kabinet om de eerste negen weken ouderschapsverlof te gaan betalen, betekent dat de overige 17 weken verlof wettelijk onbetaald blijven. Deze weken kunnen nog steeds tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen.