Paniek bij ouders VS door nijpend tekort aan babyvoeding
In de Verenigde Staten heerst op plekken door het hele land een tekort aan babyvoeding. Ouders rijden soms uren om aan een nieuwe voorraad te komen. Het ernstige tekort ontstond eerder dit jaar toen bepaalde merken voeding uit de handel werden genomen nadat baby's er ziek van waren geworden.
In winkels worden de schappen met poedervormige babyvoeding steeds leger, en ook online is het in de VS moeilijk om aan de producten te komen. Volgens Abbott Nutrition, het bedrijf achter de drie uit de handel gehaalde soorten babyvoeding, is de vertraging voor bestellingen momenteel tien weken.
Voorraad meer dan gehalveerd
De voorraad in de winkels is maar 43 procent van wat er normaal gesproken in de schappen staat, meldt NBC News op basis van een data-analyse van een onafhankelijk bureau.
De grote schaarste ontstond nadat er begin dit jaar een aantal baby's een ernstige bacteriële infectie kreeg na het innemen van de gewraakte voedingsmiddelen. Tenminste twee baby's zouden zijn overleden als gevolg van die infectie. Abbott Nutrition besloot daarop meteen om de producten terug te roepen.
Vooral in de staat Texas is de situatie nijpend. "Ik ben wanhopig", zegt moeder Maricella Marquez tegen The New York Times. De afgelopen dagen belde ze met meerdere leveranciers in de regio van haar woonplaats San Antonio. "Op dit moment hebben ze niets meer", zegt de vrouw. In haar keuken heeft ze nog maar één blik poeder staan.
Heropening fabriek
Het tekort aan babyvoeding werd alleen maar erger door personeelstekorten bij fabrieken en problemen met distributie. Door de coronacrisis was er bovendien al een tijdje sprake van schaarste.
Wel gloort er enige hoop aan de horizon. De fabriek van Abbott Nutrition in de staat Michigan die werd gesloten na de dood van de baby's, staat op het punt om een herstart te maken. Dat werd gisteren bekend. Het bedrijf werkt samen met de Amerikaanse voedselwaakhond FDA om de voorraad weer enigszins op niveau te krijgen. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het product weer voldoende beschikbaar is", verklaart de organisatie.