Hevige gevechten

Zelenski hoopt op geavanceerd raketsysteem Amerikanen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPZelenski hoopt op geavanceerd raketsysteem Amerikanen
RTL

De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt goed nieuws te krijgen van westerse bondgenoten over een nieuwe levering van wapens. Dat zei hij gisteravond in een toespraak. Hij noemt de Russische aanvallen met raketten en mortieren 'zinloze, barbaarse aanvallen'.

Zelenski noemde geen details in de videotoespraak, maar het is bekend dat Oekraïne hoopt dat de Amerikanen een geavanceerd raketsysteem gaan leveren, een Multiple Launch Rocket System (MLRS). Deze raketwerper heeft een bereik tot zo'n 300 kilometer.

"Het is lastig vechten als je wordt aangevallen van 70 kilometer afstand en je niks hebt om je mee te verdedigen. Oekraïne kan Rusland terugdringen tot achter het IJzeren Gordijn, maar dan moeten we daarvoor effectieve wapens hebben", schrijft presidentieel adviseur Michailo Podoljak op Twitter. "Als het Westen werkelijk wil dat Oekraïne de oorlog wint, is het dan misschien niet eens tijd om ons MLRS te geven?"

Volgens Amerikaanse media overweegt het Witte Huis de levering van deze wapens en kan een besluit in de komende dagen vallen.

Hevige strijd

Er wordt momenteel hard gevochten in de Oost-Oekraïense regio Donbas. Vooral de stad Severodonetsk ligt onder vuur. Als de stad valt dan is bijna de hele provincie Loehansk in handen van Russische troepen. Rusland zegt de stad volledig te hebben ingenomen, maar Oekraïne spreekt dat tegen.

In het kapotgeschoten Severodonetsk leven duizenden mensen onder de grond. De burgers die zijn achtergebleven kunnen inmiddels geen kant meer op en leven onder erbarmelijke omstandigheden, zoals je ziet in onderstaande video:

Duizenden inwoners van de stad willen niet weg, maar er is weinig eten en er zijn amper voorzieningen.

Dreiging infectieziektes

In de gevallen havenstad Marioepol zegt burgemeester Vadim Bojtsjenko dat er infectieziektes dreigen uit te breken. De stad werd na een zware strijd veroverd door de Russen.

Het rioleringssysteem en de vuilophaal van de stad zijn buiten bedrijf en de temperaturen stijgen. "Daarom melden onze artsen het gevaar dat deze zomer kan ontstaan: uitbraken van infectieziekten zoals dysenterie", aldus Bojtsjenko.

'Het tweede Marioepol': Russen schieten Severodonetsk aan flarden
Lees ook

'Het tweede Marioepol': Russen schieten Severodonetsk aan flarden

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland