Doorstroming loopt vast

Vannacht sliepen opnieuw zeker honderd asielzoekers op stoelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVannacht sliepen opnieuw zeker honderd asielzoekers op stoelen
RTL

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was vannacht voor zeker honderd mensen geen bed beschikbaar. Voor hen zijn stoelen klaargezet in de recreatiezaal en de wachtruimte van het centrum, waarop zij de nacht moesten doorbrengen.

Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Het aanmeldcentrum kampt al weken met een groot tekort aan bedden.

Het gebeurde al vaker dat mensen op stoelen moesten overnachten. De afgelopen nachten ging het steeds om zo'n vijftig mensen die op stoelen moesten slapen, zegt een woordvoerder.

Doorstroming loopt vast

De drukte is het gevolg van de vastgelopen doorstroming naar de reguliere asielopvang verspreid over het hele land. Statushouders, mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, blijven daar langer dan de bedoeling is. Zij zouden moeten doorstromen naar een eigen woning, maar veel gemeentes hebben moeite woonruimte voor hen te vinden.

Hierdoor moet het COA vaak op het laatste moment nog extra slaapplekken vinden en slapen asielzoekers soms op stoelen.

De 25 veiligheidsregio's bereiden zich voor om de komende tijd meer mensen op te vangen via crisisnoodopvangplekken. Dit plan is opgetuigd om Ter Apel te ontlasten. In die crisisnoodopvang worden mensen opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen of tenten.

Gemeenten maken inhaalslag met het vinden van woningen voor statushouders
Lees ook

Gemeenten maken inhaalslag met het vinden van woningen voor statushouders

Lees meer over
COAVeiligheidsregio'sAsielzoekersTer Apel