Kritiek op beleid

Adviseurs: maak gemeenten verantwoordelijk voor asielopvang

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPAdviseurs: maak gemeenten verantwoordelijk voor asielopvang
RTL

Gemeenten moeten voortaan verplicht kunnen worden asielzoekers op te vangen, maar daar moet dan wel geld voor beschikbaar komen. Dat schrijven de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een advies aan het kabinet.

Volgens het advies is de opvang van asielzoekers nu structureel niet goed geregeld. De grote nood die momenteel heerst is 'een crisis die het Rijk zelf creëert en in stand houdt', schrijven de adviseurs. 

Draagvlak

Als er minder mensen opgevangen moeten worden, komt er nu ook minder geld beschikbaar. Daardoor moet er steeds nieuwe opvang geregeld worden. Dat is niet goed voor de asielzoekers en zet daarnaast de relatie tussen het Rijk en de gemeenten onder druk. Het draagvlak voor de opvang brokkelt daardoor af, staat te lezen in het advies ‘De asielopvang uit de crisis’.

Rode Kruis plaatst tenten voor asielzoekers op terrein Ter Apel
Lees ook

Rode Kruis plaatst tenten voor asielzoekers op terrein Ter Apel

De adviseurs denken dat het goed zou zijn om gemeenten verantwoordelijk te maken voor de opvang van alle asielzoekers. En ze, afhankelijk van de grootte van de gemeente, ook te verplichten om een aantal opvangplekken te organiseren. 'Maar er is een verschil tussen locaties beschikbaar stellen en ‘verantwoordelijk zijn voor de opvang en begeleiding', schrijven zij.

Twee stappen

Het zou volgens de ROB en ACVZ goed zijn om de opvang in twee stappen op te delen. Als asielzoekers net aankomen, moet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zo snel mogelijk kijken of mensen kans maken op een asielstatus. Als dat niet zo is, is het Rijk voor ze verantwoordelijk. Als ze wel een goede kans hebben, wordt die verantwoordelijkheid overgedragen aan de gemeente.

Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg neemt het advies vandaag in ontvangst.

RTL Nieuws ging vorige week kijken in het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat de toeloop van vluchtelingen nauwelijks aan kan.
Lees meer over
AsielzoekersVluchtelingenTer Apel