Uitnodigingen voor coronaprik onderweg: niet iedereen krijgt een brief
Hoewel het coronavirus voor veel mensen verleden tijd lijkt, vallen vanaf vandaag de uitnodigingen voor de volgende vaccinatieronde op de mat. Wie krijgen deze uitnodiging en wanneer? En waarom zou je die prik halen?
Dit najaar krijgt iedereen van 12 jaar en ouder een uitnodiging voor een herhaalprik, schrijft de Rijksoverheid op haar website. De eerste brieven vallen vandaag op de mat, die mensen kunnen vanaf komende maandag (19 september) op afspraak een prik halen bij een van de GGD-locaties.
Het RIVM meldt dat zorgpersoneel met patiëntencontact wordt uitgenodigd door hun werkgever. "Huisartsen sturen de uitnodigingen vanaf begin oktober naar de 60-minners met een verhoogd risico op ernstige Covid-19." Het RIVM meldt dat de groep tussen 12 en 59 zonder medisch risico geen uitnodigingsbrief krijgt. Die groep mag wel een prik halen, maar is aan de beurt ná de groep ouderen of mensen met verhoogd risico. "Die informatie komt dan via bijvoorbeeld media."
Deze groepen worden eerst uitgenodigd:
- Zorgmedewerkers die contact hebben met patiënten of cliënten
- Mensen met een hoger risico om ziek te worden, te weten:
- 60-plussers
- Mensen van 12 tot en met 59 jaar die ieder jaar worden uitgenodigd voor de griepprik
- Bewoners van zorginstellingen
- Mensen met het syndroom van Down
De overheid heeft een boodschap voor deze groep mensen op de website: "De herhaalprik is voor u extra belangrijk omdat u een hoger risico heeft om ernstig ziek te worden door corona. Dat komt doordat bij u het immuunsysteem minder goed werkt. Met de herhaalprik brengt u de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname op peil."
Bron: Rijksoverheid
Een deel van deze mensen is al vier keer gevaccineerd. Ook zij kunnen opnieuw naar de GGD voor een herhaalprik. Viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit raadt mensen ook aan een prik te halen. "Een nieuwe prik in het najaar beschermt je weer een paar maanden extra goed tegen infectie en zware ziekte. Maar het voelt nu voor velen alsof het wel klaar is."
Na de kwetsbare groep 'kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen', schrijft de overheid op de website. "Er worden voldoende vernieuwde vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik aan te bieden."
Voorwaarden
Er zijn twee voorwaarden voor de herhaalprik: de laatste vaccinatie moet langer dan drie maanden geleden zijn, en je moet de 'basisserie' hebben gehad (twee prikken van BioNTech/Pfizer, Moderna of Novavax of één prik van Janssen). Wie deze niet heeft, komt niet in aanmerking voor een herhaalprik.
Dat laatste komt omdat het vaccin dat nu wordt gegeven, iets anders is dan de vorige. De vaccins zijn allemaal van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ze zijn aangepast, zodat ze naast de eerdere varianten ook beschermen tegen de omikronvariant van het virus.
Ook mensen die korter dan drie maanden geleden besmet zijn geraakt met het coronavirus, wordt geadviseerd om de prik nog niet te halen. Dat kan dan alsnog als die periode van drie maanden voorbij is.
Maar waarom zou je een prik halen nu er relatief weinig nieuwe besmettingen zijn, en de omikronvariant ook nog eens minder gevaarlijk lijkt dan eerdere varianten? Het is de gedachte van veel mensen, en ook het RIVM ziet dat de vaccinatiebereidheid daalt. Een groep mensen gaf in een onderzoek aan pas een nieuwe prik te willen als er ook een nieuw soort vaccin zou zijn. Toen dat onderzoek werd gedaan, was die prik nog niet goedgekeurd. Nu wel.
"En dat heeft meerwaarde", zei vaccinoloog Ben van der Zeijst van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) eerder tegen RTL Nieuws. "Met dat vaccin ben je niet alleen beschermd tegen de varianten die erin zitten, maar ook tegen andere varianten en mogelijk ook de varianten die nog moeten komen. Want zoveel verschillen ze vaak niet van elkaar."