Op 11 miljoen kilometer van aarde

NASA slaagt in 'historische' missie en botst met asteroïde

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / NASANASA slaagt in 'historische' missie en botst met asteroïde
RTL

Een historisch moment vannacht: om 01.14 uur (Nederlandse tijd) is de NASA er in geslaagd om op een asteroïde te botsen. Dat gebeurde op zo'n 11 miljoen kilometer van de aarde door er met ruim 24.000 kilometer per uur 'tegenaan te vliegen'. Met de missie hoopt NASA voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid de baan van een rotsblok actief te veranderen.

NASA-missie 'Double Asteroid Redirection Test' (DART) is een test, bedoeld om de aarde te beschermen als er in de toekomst een asteroïde richting onze planeet komt. Hoe groot de kans is dat dit gebeurt legt sterrenkundige Carsten Dominik in dit artikel aan RTL Nieuws uit.

Asteroïde van 163 meter

De missie die vannacht werd uitgevoerd veranderde hopelijk de baan van een asteroïde met de naam Dimorphos. Die is 163 meter breed en draait om een grotere asteroïde, Didymos van 780 meter. Een minimaan dus. 

NASA-sonde ramt vannacht asteroïde 'om hem een duwtje te geven'
Lees ook

NASA-sonde ramt vannacht asteroïde 'om hem een duwtje te geven'

Ruimtevaartorganisatie NASA lanceerde vorig jaar november al een raket vanuit Californië die vannacht op Dimorphos botste. Dat gebeurde op 11 miljoen kilometer afstand van de aarde en hoewel dat ver weg klinkt is het redelijk dichtbij, wat het eenvoudig maakt om er te komen.

'We have impact'

Door de klap zou Dimorphos in een andere baan om Didymos zijn gekomen. De NASA zond de botsing vannacht live uit.

Op beelden is te zien hoe de asteroïde steeds dichterbij komt. Een rotsblok met daarop verschillende uitstulpsels is te zien. Medewerkers van NASA juichen. "We have impact", klinkt het. "In naam van de planetaire verdediging."

Bekijk dat hier: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bewijs volgt later

"We zijn er sowieso van overtuigd dat het werkt", zei Dominik er voorafgaand aan de missie al over. De verandering is straks makkelijk te zien.

"Nu draait-ie rond de grotere asteroïde in bijna 12 uur, na die botsing zal dit 10 minuten korter zijn. Dat is makkelijk te meten. Hoe groot het verschil exact is, is afhankelijk van de samenstelling van dat maantje: is-ie zacht, hard, wordt er materiaal vanaf geslingerd? Dat kan een factor twee of drie verschil betekenen."

Een satelliet zal een foto maken van de plek van het ongeluk, dan is ook definitief te zeggen of de baan van de asteroïde veranderd is. In oktober 2024 moet een sonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA genaamd Hera gaan kijken wat er precies is gebeurd. 

Illustratie van de 'Double Asteroid Redirection Test' (DART), een NASA-missie die de asteroïde Didymos van baan moet veranderen.© NASA
Illustratie van de 'Double Asteroid Redirection Test' (DART), een NASA-missie die de asteroïde Didymos van baan moet veranderen.
Lees meer over
NASARuimtevaartWetenschapTechnologieLink in bio