1,4 miljoen in 2032

Grimmige voorspelling: aantal Nederlanders met kanker zal fors stijgen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Koen van WeelGrimmige voorspelling: aantal Nederlanders met kanker zal fors stijgen
RTL

Het aantal Nederlanders met kanker zal de komende jaren explosief stijgen. Over tien jaar leven er naar verwachting 1,4 miljoen mensen in ons land met kanker. Nu zijn dat er 800.000. In 2032 krijgen nog eens 156.000 mensen de diagnose en overlijden 54.000 patiënten aan de gevolgen van de ziekte.

Die grimmige voorspelling doet het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag. Het aantal van 1,4 miljoen mensen in 2032 gaat volgens het centrum zowel om kankerpatiënten als om mensen die de diagnose eerder in hun leven hebben gekregen. 

In het jaar 1989 kregen 56.000 mensen te horen dat zij kanker hadden. In 2019 waren er 118.000 nieuwe kankerdiagnoses en in 2032 loopt dit dus op tot 156.000, voorspelt het IKNL. 

Bij de berekening heeft het instituut enkele vormen van kanker niet meegerekend, waaronder een goed te behandelen en veel voorkomende vorm van huidkanker (basaalcelcarcinoom) en een voorstadium van borstkanker (DCIS). Als die wel meetellen, zijn er in 2032 waarschijnlijk ongeveer 232.000 nieuwe diagnoses, oftewel ruim 26 per uur.

Forse kostenstijging

De enorme stijging van het aantal patiënten brengt volgens het IKNL ook forse kosten met zich mee: die lopen op van 6,5 miljard euro per jaar naar ruim 14 miljard. De toename van het aantal kankerdiagnoses zal een flinke belasting worden voor de zorg, die al een tekort aan personeel heeft.

Als enige twintiger in de wachtkamer: 'Zorg voor jongeren met kanker moet beter'
Lees ook

Als enige twintiger in de wachtkamer: 'Zorg voor jongeren met kanker moet beter'

"Ja, we kregen ontmoedigde reacties van mensen die het rapport al kennen", zegt IKNL-bestuurder Valery Lemmens tegen het AD. "We krijgen de ene na de andere negatieve boodschap, van corona tot de oorlog in Oekraïne, en nu dit weer."

'Leven gevuld met sigaretten en alcohol'

Dat het aantal kankerdiagnoses zo 'explosief' stijgt, komt onder meer door de vergrijzing. Er is volgens het centrum dan ook weinig mogelijk om te voorkomen dat het aantal kankerpatiënten snel oploopt. Wat daarnaast meespeelt, is dat mensen soms ongezond leven. Door roken, het drinken van alcohol, overgewicht en weinig lichaamsbeweging groeit het risico dat mensen kanker krijgen.

Ook wordt de medische technologie steeds beter, en daardoor is het tegenwoordig mogelijk beginnende tumortjes te vinden die in het verleden pas veel later ontdekt zouden zijn, maar dat draagt maar voor 'een beperkt deel' bij aan de toename, aldus het IKNL.

Risicofactoren terugbrengen

Toch kunnen we er volgens Lemmens voor zorgen dat het aantal risicofactoren afneemt. "Als iedereen wat meer gaat bewegen, wat minder alcohol gaat drinken, wat minder in de zon gaat liggen, scheelt dat duizenden diagnoses per jaar", zegt hij. Verder wil Lemmens dat sigaretten worden verbannen.

Lees meer over
Integraal Kankercentrum NederlandBaarmoederhalskankerBorstkankerDarmkankerHuidkankerLongkankerLymfeklierkankerProstaatkankerKankerZiektes en aandoeningen