'Ouders strenger voor oudste'

Jongste kind van gezin vaker in ziekenhuis met alcoholvergiftiging

Door Frances Brisam··Aangepast:
© Patricia ReheJongste kind van gezin vaker in ziekenhuis met alcoholvergiftiging
RTL

Comazuipen, bingedrinken of gewoon te ver gaan: geregeld loopt het bij jongeren helemaal mis tijdens een avondje feesten. Dat ze soms al vroeg beginnen met drinken, is bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek dat kinderen die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen, vaak het jongste kind in het gezin zijn.

Promovenda Loes de Veld van het Reinier de Graaf ziekenhuis was nog maar net aan het werk als kinderarts in Delft toen ze tijdens een van haar diensten werd gebeld: er komen vier ambulances voor jou aan.

Vier ambulances

"Vier ambulances, dat gebeurt niet vaak", vertelt ze. In de ziekenwagens bleken vier kinderen van 14 jaar oud te liggen die bewusteloos waren doordat ze te veel hadden gedronken.

"Ik moest twee van de vier verzorgen", zegt De Veld. "Ze hadden een verminderde ademhaling en moesten overgeven." De jonge arts kreeg de patiënten stabiel, maar moest ook aan hun ouders vertellen wat er aan de hand was. "Dan zie je wat voor grote impact zo'n alcoholvergiftiging heeft. Zowel voor de jongeren als de ouders."

Loes de Veld.
Loes de Veld.

Het onderstreepte bij De Veld het belang van haar promotieonderzoek des te meer. Ze grasduinde door de anonieme data van bijna 7000 jongeren die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht waren gekomen, van 2007 tot en met 2017.

Het opvallendste resultaat: degenen die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging, blijken vaak het jongste kind te zijn.

Dat het vaak om de jongere kinderen uit het gezin gaat, is niet vreemd, schetst opvoeddeskundige Marina van der Wal. Ouders zijn vaak wat losser met de regels bij het tweede of derde kind.

Jongsten hebben het makkelijker

"Ouders zijn bij hun eerste heel alert, omdat ze het voor het eerst doen", zegt Van der Wal. "Bij een tweede denken ouders dat ze het opvoeden wat meer in de vingers hebben. Broertjes of zusjes die erna komen, hebben het altijd veel makkelijker."

Dat gebeurt dus ook bij het drinken van alcohol. De grens van 18 jaar is net wat minder streng. "'Ja maar hij mag het wel!', hoor je dan. En dat is lastig voor jou als ouder, zeker als je op een moment in je leven zit dat je net wat minder stevig in je schoenen staat."

"Maar ouders moeten zich bewust zijn van de gezondheidsrisico's van alcohol op lange termijn." Want: op minderjarige leeftijd alcohol drinken is schadelijk voor je hersenen, omdat je brein dan nog volop in ontwikkeling is.

Tijdsgeest

Volgens Van der Wal zorgt de tijdgeest er ook voor dat ouders moeilijker nee kunnen zeggen, of bij hun regels kunnen blijven. "Ik benijd ouders van pubers in deze tijd niet. Er komen zo veel verleidingen op ze af. We willen zo graag dat onze kinderen het leuk hebben. Dat ze naar feestjes kunnen en worden geaccepteerd. Daardoor leren weinig kinderen tegenwoordig dat nee ook een antwoord is."

Dat geen nee zeggen gevolgen kan hebben, weet De Veld ook: "We zien dat jongeren die van hun ouders mogen drinken, ook vaker andere middelen al vroeger gebruiken. Ze roken bijvoorbeeld dan ook vaker."

En bovendien: "Jonger beginnen met alcohol drinken, betekent eerder in het ziekenhuis met alcoholvergiftiging." Uit het onderzoek bleek dat van de kinderen onder de 15 die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden, de meerderheid al ruim voor die leeftijd het eerste drankje op had.

Loes de Veld promoveert morgen. Ze hoopt dat ze kan bijdragen aan preventie. Het ideaalbeeld: geen drinkers onder de 18 jaar. "Dat zou al een hele stap in de goede richting zijn."

Alcohol en pubers, tips van de expert

Opvoeddeskundige Marina van der Wal geeft tips aan ouders over hoe je het beste kunt omgaan met alcohol bij pubers.

  1. Wees duidelijk. Voor 18 jaar wordt er geen alcohol gedronken. En zeg dat je verwacht dat iedereen in huis zich daaraan houdt.
  2. Maak afspraken. Is er binnenkort een feestje? Praat vooraf op een rustig moment met je puber over het niet drinken van alcohol.
  3. Erken de emoties van je kind. Neem de teleurstelling en het verdriet serieus.
  4. Sta geen uitzonderingen toe. Geen alcohol tot 18 jaar. Ook niet met kerst of dat speciale feestje.
  5. Leg uit. Alcohol drinken op jonge leeftijd heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid op oudere leeftijd.
Een biertje of een wijntje, het hoort er gewoon bij. Maar waarom is dat eigenlijk zo sociaal geaccepteerd, terwijl alcohol veel gezondheidsproblemen en andere nadelen in onze samenleving veroorzaakt?
Lees meer over
Reinier de Graaf ziekenhuisAlcoholmisbruikJongerenWetenschappelijk onderzoekLink in bioGezondheidDelft