Onderkoeld na valpartij

'Ouderen belanden vaker ernstig verzwakt en onderkoeld in het ziekenhuis'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hans van Rhoon'Ouderen belanden vaker ernstig verzwakt en onderkoeld in het ziekenhuis'
RTL

In het ziekenhuis komen veel vaker dan een aantal jaren geleden kwetsbare, onderkoelde ouderen binnen. Op de spoedeisende hulp belanden dagelijks onderkoelde ouderen die na een val urenlang op de grond hebben gelegen. Ouderen kunnen geen alarm slaan en worden pas laat ontdekt.

Dit zeggen artsen tegen het AD. "Vorige week zondag had ik wel vijf patiënten hiermee op de afdeling liggen", vertelt Esther Cornegé-Blokland, klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, aan de krant.

Ze vallen, kunnen niet overeind komen en liggen soms uren op de grond voordat er hulp komt.

Man met beperking in rolstoel 's nachts buiten in de kou achtergelaten
Lees ook

Man met beperking in rolstoel 's nachts buiten in de kou achtergelaten

Enkele jaren geleden kwam het slechts een of twee keer per maand voor dat een oudere lang op de grond had gelegen, voordat hij of zij in het ziekenhuis terechtkwam. Artsen zeggen dat het nu tot de dagelijkse praktijk behoort. 

Vastlopend zorgsysteem

Volgens klinisch geriater Annemijn Elskamp heeft dit eveneens te maken met het vastgelopen zorgsysteem. "We hadden bijvoorbeeld iemand die net uit het ziekenhuis kwam en vier keer per dag thuiszorg moest krijgen, maar dat was te snel teruggebracht naar twee keer per dag. Daardoor had ze haar medicijnen niet goed gebruikt", verklaart Elskamp.

"Als de thuiszorg dan net is geweest, liggen ze lang op de grond. Het is echt een kaartenhuis dat bij die mensen instort."

Klein netwerk

De ouderen die verzwakt en onderkoeld binnenkomen, hebben vaak een klein sociaal netwerk. Hierdoor zijn zij niet in beeld bij zorgverleners die hen tijdig zouden kunnen vinden. 

"Er is een tijd geweest dat huisartsen alle ouderen screenden, zodat ze goed wisten welke patiënten er in de praktijk zaten. Maar ook daar is de druk zo hoog dat daar geen tijd voor is", zegt Cornegé-Blokland tegen het AD. Ook kan het lang duren voordat de thuiszorg over de vloer komt als de ouderen niet zelf kunnen alarmeren.

Bij de meeste valpartijen is sprake van een diepere oorzaak dan enkel een val. Zo geldt voor sommige ouderen dat zij veel gewicht zijn verloren door uitgezaaide kanker, maar is dit niemand opgevallen. Andere ouderen blijken al maanden eerder een beroerte te hebben gehad. 

Verlies van evenwicht

Daarnaast komt het voor dat ouderen hun evenwicht verliezen door een ontsteking of verkeerd medicatiegebruik. 

"Het is een wankel evenwicht. Door een blaasontsteking kunnen ouderen verward raken. Het liefst schakel je dan thuiszorg in, maar dat is niet altijd direct beschikbaar", zegt David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.

Lees meer over
Spoedeisende HulpOudere