Morgen en vrijdag

Regionale vervoerders waarschuwen voor gevolgen landelijke staking

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Olaf Kraak FotografieRegionale vervoerders waarschuwen voor gevolgen landelijke staking
RTL

Regionale vervoerders waarschuwen voor verstoringen in de dienstregeling als gevolg van aangekondigde landelijke stakingen morgen en vrijdag. Werkgeversorganisatie VWOV vindt de situatie moeilijk in te schatten omdat alleen vakbond FNV een staking heeft aangekondigd. Toch waarschuwt de ANWB voor een pittige spits.

"De spits is op donderdagochtend altijd al druk. In combinatie met de staking en de weersomstandigheden kan het pittig worden", zegt een woordvoerder van de verkeersinformatiedienst. "Mensen die weten van de staking zullen waarschijnlijk thuiswerken."

Harde windstoten en winterse buien, code geel van kracht
Lees ook

Harde windstoten en winterse buien, code geel van kracht

FNV heeft voor morgen en vrijdag stakingen aangekondigd in het streekvervoer nadat cao-onderhandelingen afgelopen nacht waren stukgelopen. Vakbond CNV heeft al gezegd niet direct mee te doen aan de stakingen. Die bond wil eerst aan de leden vragen of zij bereid zijn tot actie en zo'n peiling kost enige tijd.

Wie zich al wel hebben aangesloten bij de actie zijn touringcarchauffeurs. Veel van hen zouden ook werkzaam zijn in het streekvervoer. Bij de verschillende touringcarbedrijven werken volgens FNV ongeveer 3000 werknemers. Net als die in het streekvervoer hebben zij ook te maken met een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim. Verder kunnen ook touringcarchauffeurs moeilijk rondkomen van hun salaris, stelt de vakbond.

Geen garantie

Hoe de dienstregeling in het streekvervoer morgen en vrijdag verloopt blijft tot het laatste moment onzeker. Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz kunnen geen garanties geven.

Koffiedik kijken, noemt Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). het. Al laat een woordvoerder weten dat tijdens eerdere stakingen zo'n 70 tot 80 procent van het streekvervoer 'gewoon bleef rijden'.

Dit zeggen de vervoerders zelf

Arriva adviseert reizigers gebruik te maken van ander vervoer. "Pas op het laatste moment is duidelijk of er ritten uitvallen door de staking. Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in alle reisplanners- en apps."

Ook Qbuzz adviseert reizigers ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. "Pas op het laatste moment wordt duidelijk welke ritten uitvallen door de staking. Wij weten namelijk van tevoren niet wie staakt en wie werkt." Qbuzz is actief in Groningen, Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland.

Keolis gaat er ook vanuit dat een deel van de buschauffeurs en machinisten staakt, waardoor er mogelijk ritten vervallen. Hoeveel dat er zijn, weet de vervoerder nog niet. "Tijdens de vorige staking heeft ongeveer 70 procent van onze bussen en treinen volgens dienstregeling gereden. Maar we kunnen niet garanderen dat dat deze keer ook het geval is." Mensen met een belangrijke afspraak worden dan ook geadviseerd naar alternatief vervoer te zoeken.

Zo'n 13.000 medewerkers vallen onder de cao streekvervoer. FNV en CNV hebben respectievelijk zo'n 6000 en 2200 leden die onder die cao vallen.

Daarnaast is er nog de cao multimodaal. Deze cao is van toepassing op 1300 werknemers van vervoerders die zowel bus- als treinvervoer aanbieden. Ook binnen deze cao wordt morgen en vrijdag gestaakt. Morgen in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking. Ondanks de stakingen zijn de onderhandelingen over de cao multimodaal inmiddels wel weer hervat.

Lees meer over
FNVArrivaKeolisQbuzzStakingen