Oorlog in Oekraïne

Baas Wagner-huurlingenleger: 'Rekrutering gevangenen stopgezet'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© APBaas Wagner-huurlingenleger: 'Rekrutering gevangenen stopgezet'
RTL

Het omstreden Russische huurlingenleger dat aan het front in Oekraïne meevecht met de Russen, zegt te zijn gestopt met het ronselen van gevangenen. Al gelooft niet iedereen dat. Wagner zou meer moeite hebben om gevangenen te overtuigen om mee te vechten.

Volgens de eigenaar van de Wagner-groep, Jevgeni Prigozjin, is de rekrutering van gevangen door het particuliere militair bedrijf 'volledig stopgezet'. Dat heeft hij laten weten aan Russische media op de vraag waarom al ruim een maand geen gedetineerden meer zijn geworven.

Meevechten voor vrijheid

Wagner begon rond de zomer van vorig jaar met het rekruteren van soldaten in Russische gevangenissen en strafkampen. Meevechten in ruil voor vrijheid was voor veel gevangenen een aantrekkelijk aanbod. Sommige van hen moesten nog jarenlange celstraffen uitzitten. Op social media was te zien hoe het ronselen in zijn werk ging:

De gevangenen zijn vaak door Prigozjin zelf geronseld. "Je was een misdadiger, zoals ze zeggen, maar nu ben je een oorlogsheld", zei Prigozjin tegen één van hen in een uitgelekte video. Wagner, dat geen uitspraken doet over aantallen, zou tot dusver enkele tienduizenden gevangenen naar Oekraïne hebben gestuurd.

Op andere beelden is te zien hoe Prigozjin tussen tientallen gevangen de voorwaarden voor het meevechten bespreekt. "Niemand trekt zich terug. Niemand geeft zich over om gevangen te worden genomen", aldus de Wagner-baas, die lijkt te suggereren dat zijn huurlingen in het uiterste geval granaten moeten gebruiken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Rekruteren gaat door'

Niet iedereen is overtuigd dat Wagner geen gevangenen meer inhuurt. Een mensenrechtenactivist zegt tegen de Britse krant The Guardian dat het werven in feite nooit is gestopt, maar dat onduidelijk is wie de gevangen nu rekruteert.

De onafhankelijke Russische nieuwswebsite Mediazona meldde eerder deze week dat Wagner meer moeite heeft om gedetineerden te overtuigen. Dit nadat in gevangenissen verhalen rond waren gegaan over de vele doden bij de Oekraïense stad Bachmoet, waar al maanden een bloedige strijd gaande is. Een deel van de gevangenen zou niet langer in gratie geloven omdat het risico op overlijden 'buitensporig hoog' zou zijn.

Oekraïne vecht met Russisch huurlingenleger om zoutmijn bij Soledar
Lees ook

Oekraïne vecht met Russisch huurlingenleger om zoutmijn bij Soledar

Sinds 2014

De Wagner-groep opereerde jarenlang onder de radar in onder meer Libië, Syrië en Mali. Prigozjin bevestigde pas afgelopen september, te midden van de oorlog in Oekraïne, dat hij het huurlingenleger in 2014 heeft opgericht.

Een maand later opende hij onder toeziend oog van media een splinternieuw kantoor in Sint-Petersburg, dat sindsdien als hoofkwartier dient. De plotselinge openheid zegt volgens analisten veel over de grotere rol die Wagner speelt sinds de invasie van Oekraïne.

De Russische oud-commandant Medvedev is vanuit Rusland de grens met Noorwegen over gevlucht. en zegt spijt te hebben voor het meevechten in Oekraïne.
Lees meer over
Jevgeni PrigozjinVladimir PoetinWagnergroepOorlog in OekraïneOekraïneRusland