'Thijs Slegers heeft iets neergezet': ruim 10.000 aanmeldingen stamceldonatie
Gisteren werd bekend dat PSV-perschef Thijs Slegers is overleden aan de gevolgen van leukemie. De aandacht voor zijn gezondheidssituatie heeft tot nu toe meer dan 10.000 potentiële stamceldonoren opgeleverd. "Thijs is heel belangrijk geweest", zegt een woordvoerder van stichting Matchis.
Begin februari trad Thijs Slegers naar buiten met de boodschap dat hij zelf niet meer beter kon worden, maar anderen misschien wel. Hij deed een oproep om stamcellen en bloed te doneren.
Sindsdien is er een flinke piek geweest in het aantal aanmeldingen bij Matchis, het centrum voor stamceldonoren. "Er zijn vanwege Thijs meer dan 10.000 inschrijvingen geweest", zegt woordvoerder Bert Elbertse tegen RTL Nieuws. "Hij heeft ondanks zijn ziekte en trieste afloop daarvan echt iets neergezet."
Bijzonder: vooral mannen
"Gisteren nog, nadat bekend was geworden dat hij was overleden, hebben 700 mensen zich ingeschreven. Het loopt nog steeds door. We kunnen ieder uur het aantal aanmeldingen volgen. Iedere keer dat er publiciteit was rond de situatie van Thijs, zagen we een stijging."
Elbertse noemt het 'ongelooflijk' wat Slegers heeft losgemaakt, vooral onder mannen en sporters. Dat is te zien aan de reacties die Matchis krijgt en de discussies op social media. "We zien echt dat donatie is gaan leven in de sportwereld, dat is heel bijzonder."
Van de nieuwe inschrijvingen is bijna 70 procent man en 30 procent vrouw. "In het totale stamceldonorbestand is het precies andersom. Van de 400.000 Nederlandse stamceldonoren is 70 procent vrouw."
Iedereen tussen 18 en 55 jaar kan zich inschrijven. Gender speelt geen rol, wel is je gewicht een belangrijke factor. Leeftijd speelt dus ook een rol, boven de 55 jaar neemt de kwaliteit van de stamcellen merkbaar af. De meeste matches worden uiteindelijk gevonden in de leeftijdsgroep tot 36 jaar.
Wattenstaafjes
Wie zich registreert, krijgt een setje thuisgestuurd om met wattenstaafjes wangslijmvlies af te nemen. Aan de hand van onderzoek in een laboratorium wordt bepaald of je een match bent voor iemand die stamcellen nodig heeft. "Het valt op dat mensen die wattenstaafjes sneller terugsturen, en écht gemotiveerd zijn om stamceldonor te worden", zegt Elbertse.
Als je wordt opgeroepen om stamcellen te doneren, kom je terecht in het LUMC in Leiden of in het Radbouw UMC in Nijmegen. Je kunt doneren via bloed of beenmerg. Hoe dat in z'n werk gaat, lees je hier. Overigens is de kans dat je daadwerkelijk wordt opgeroepen volgens Matchis 'heel klein'.
Dat is de reden waarom Matchis graag zoveel mogelijk potentiële donoren in haar databank heeft staan. Ter illustratie: bij Matchis zijn nu bijna 400.000 donoren bekend. In 2022 hebben 247 donoren stamcellen daadwerkelijk gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. "Belangrijk hierbij is internationale samenwerking. Zonder die samenwerking heeft de databank weinig zin."
Sanquin: 'Nederland in beweging'
Ook bloedbank Sanquin prijst Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", zegt een woordvoerder.
Kort voor de oproep van Slegers in februari was Sanquin met PSV en Philips een gerichte donorwervingsactie onder PSV-fans begonnen. Door die werving heeft Sanquin sindsdien 4100 nieuwe bloeddonors mogen verwelkomen. "Sanquin is hem dankbaar voor zijn belangeloze inzet die uiteindelijk meer dan 100.000 patiënten kan helpen."