Nog altijd dreigementen

Nederland weer terug in top 10 van wereldranglijst persvrijheid

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Sandra UittenbogaartNederland weer terug in top 10 van wereldranglijst persvrijheid
RTL

We staan weer op de zesde plek op een jaarlijkse wereldranglijst voor de persvrijheid. Die positie hadden we in 2021 ook, maar vorig jaar kelderde Nederland ineens naar plaats 28. Dat kwam door de moord op Peter R. de Vries en fysieke aanvallen op journalisten. Ook nu we terug zijn in de top tien blijven er zorgen over de veiligheid van journalisten.

Nederland is vergeleken met vorig jaar 22 plekken gestegen in de persvrijheidsindex van journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF).

Na 'zeer gewelddadig' 2021

We staan weer op de zesde plek omdat we volgens de RSF weer beter scoren op het gebied van veiligheid. Dat komt volgens de organisatie bijvoorbeeld doordat de verdachten in de zaak-De Vries vervolgd zijn.

Ook is er volgens de organisatie een afname van het geweld tegen journalisten in 2022 na 'het zeer gewelddadige coronajaar 2021' en kunnen journalisten hulp krijgen via PersVeilig. Dat is een initiatief ter bescherming van de journalistiek.

Mexicaanse overheid regelmatig betrokken bij aanslagen op journalisten
Lees ook

Mexicaanse overheid regelmatig betrokken bij aanslagen op journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is blij dat we weer op de zesde plek staan en zegt in een reactie dat 'deze positie beter past bij het journalistieke werkklimaat in Nederland'. Journalisten kunnen hier over het algemeen vrij goed hun werk doen.

Waarom we kelderden

Dat we vorig jaar ineens daalden naar plek 28 was opvallend omdat Nederland sinds 2002 altijd in de top tien stond. In deze video legden we vorig jaar uit dat gewelddadige incidenten tegen journalisten ervoor zorgden dat we kelderden op de lijst van landen waar de persvrijheid een groot goed is:

Journalist Willem Groeneveld vertelde vorig jaar dat er molotovcocktails bij hem naar binnen werden gegooid.

De samenstellers van de lijst wijzen er wel op dat de verbeterde situatie in Nederland ook dit jaar in perspectief moet worden geplaatst, omdat de veiligheidsscore nog steeds 'erg laag' is.

'Vijandige houding'

Bij de beoordeling van Nederland komt naar voren dat in ons land nog steeds ernstige dreigementen worden geuit tegen journalisten, met name tegen vrouwen die verslag doen van maatschappelijke onderwerpen die controversieel zijn.

"De digitale en fysieke veiligheid voor journalisten is nog altijd een serieus probleem", zegt Thomas Bruning van de NVJ hierover tegen persbureau ANP. "Journalisten in Nederland worden net als in veel andere landen geconfronteerd met een vijandige houding vanuit een deel van het publiek."

Noorwegen bovenaan

Noorwegen staat in 2023 voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan de ranglijst. Daarna volgen Ierland, Denemarken, Zweden en Finland. Onderaan de lijst staan landen als Afghanistan, Iran, Rusland, Irak en Iran. Noord-Korea staat opnieuw onderaan. China is vier plekken gezakt en staat nu op de een na laatste positie.

Lees meer over
JournalistiekPersvrijheidMediaTelevisie