Noodkreet IND: we lopen tegen onze grenzen aan
De toename van het aantal asielzoekers, een tekort aan medewerkers en steeds hogere eisen die rechters stellen aan beslissingen zijn ervoor verantwoordelijk dat de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) omkomt in het werk en het systeem dreigt vast te lopen.
In het rapport ‘De stand van de uitvoering’ schijft de IND dat het aan alle kanten knelt in de uitvoering van het asiel- en migratiebeleid. De dienst roept het kabinet op het migratiebeleid met fundamenteel andere ogen te bekijken.
"Het aantal aanvragen is de laatste jaren hoog, stijgt en is onvoorspelbaar. De grens van wat de IND aankan komt in zicht", schrijft de directeur-generaal Rhodia Maas in haar voorwoord. In 2022 kwamen er in totaal 46.460 asielzoekers en nareizigers, het kabinet verwacht dit jaar 70.000 asielzoekers.
Knelpunten
Alleen maar meer mensen aannemen is volgens haar niet de oplossing. "Want hoe groot moeten we dan worden? We moeten accepteren dat de IND niet kan meebewegen met het fluctuerende aantal aanvragen", zegt Maas.
De IND loopt tegen een flink aantal knelpunten aan, is te lezen in het rapport. Zo is het aantal aanvragen voor asiel onvoorspelbaar en stijgt het nog steeds, wordt het beleid steeds ingewikkelder en is bovendien sprake van onbedoelde effecten van wet- en regelgeving.
Eén van die onbedoelde effecten van het huidige migratiebeleid is de nareisprocedure. Leden van het kerngezin (vader, moeder en kinderen) van een statushouder mogen naar Nederland komen. Maar soms zijn dit inmiddels al volwassen kinderen, die daarna zelfstandig asiel aanvragen voor het laten overkomen van hun eigen kerngezin. "Daar is de nareisprocedure niet voor bedoeld", schijft Maas.
3,4 miljoen
Het kabinet praat inmiddels al meer dan een half jaar over een heroriëntatie van het migratiebeleid in Nederland. Want in het regeerakkoord is afgesproken dat er meer grip moet komen op migratie. Maar die gesprekken leveren tot nu toe nog niets op. De vier partijen in de coalitie staan lijnrecht tegenover elkaar in het zoeken naar oplossingen. VVD en CDA willen een strenger beleid. D66 en de ChristenUnie niet.
Ondertussen moet het Rijk veel geld betalen aan dwangsommen. Vorig jaar was de IND hier 3,4 miljoen euro aan kwijt.