Ineens 3000 extra asielzoekers in september: speciale status Oekraïners vervalt
Per 4 september komt de speciale status van 3000 vluchtelingen uit Oekraïne zonder Oekraïens paspoort, de zogenoemde derdelanders, te vervallen. Zij hebben dan geen recht meer op een plek in een speciale Oekraïne-opvang in de gemeente, maar worden 'gewoon asielzoeker' en moeten naar de opvang van het COA. Dat blijkt uit stukken in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Om te voorkomen dat deze groep in een keer in de toch al overvolle asielzoekerscentra terechtkomt, gaat het verspreid over 12 weken gebeuren. Van half juli tot half oktober zullen per week 250 derdelanders overgebracht worden naar een asielzoekerscentrum. Het streven is om deze mensen op te vangen op een locatie in dezelfde provincie waar zij nu verblijven.
Overvolle asielopvang
Eigenlijk zou de speciale status van deze vluchtelingen al komen te vervallen per 4 maart. Toen bestond de groep nog uit ruim 4600 mensen. Inmiddels zijn er mensen teruggekeerd naar hun land van herkomst, of hebben een asielstatus gekregen, waardoor er nog zo'n 3000 derdelanders over zijn.
Maar gemeenten en het Veiligheidsberaad maakten daar toen bezwaar tegen omdat het problemen zou geven in de opvang. De overvolle asielzoekerscentra hadden geen plek voor zoveel mensen in een keer. En mensen zomaar op straat zetten was ook geen optie.
De staatssecretaris heeft toen besloten de beslissing uit te stellen tot 4 september, zodat er naar een betere oplossing gezocht kon worden. Dat is dus deze gefaseerde opvang geworden, verspreid over 12 weken.
Derdelanders
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een speciale status. Zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïense vluchtelingen. Deze groep derdelanders bestaat uit mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne maar geen Oekraïense nationaliteit hebben. Zij komen bijvoorbeeld uit Marokko, India, Ghana, Nigeria, Algerije en Syrië.
De groep bestond eerst uit zo'n 4600 mensen. Een deel daarvan komt uit een onveilig land en heeft dus grote kans om in Nederland een asielstatus te krijgen. Dat is inmiddels bij een deel van hen ook al gebeurd.
Een groot deel van de 3000 mensen die dan nog overblijven komt uit veilige landen. Zij krijgen een brief met het verzoek om terug te keren naar hun land van herkomst. Doen ze dat niet vrijwillig, dan hebben ze recht op een asielprocedure in Nederland. De kans dat ze dan hier mogen blijven is niet groot.