'Levensgevaarlijk'

Burgemeester: demonstreren tegen Tata Steel oké, maar niet op terrein

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBurgemeester: demonstreren tegen Tata Steel oké, maar niet op terrein
RTL

Dit weekend wordt er volop gedemonstreerd tegen de vervuiling van Tata Steel in de IJmond. Maar het terrein van de staalfabriek betreden is uit den boze, zegt de burgemeester van Velsen, Frank Dales.

Het uitgestrekte fabrieksterrein is niet alleen privéterrein, op meerdere plekken is het er 'levensgevaarlijk', schrijft Dales in een open brief.

Hete stoffen

"Met enorme installaties die niet uitgezet kunnen worden, hete stoffen, grote voertuigen waaronder treinen, enzovoort", somt de burgemeester de gevaren op. "Tata Steel spant zich in om hierover duidelijk te zijn naar actievoerders die toch op hun terrein komen."

Rond Tata wordt komend weekend volop actiegevoerd. Actiegroep Kappen met Kolen gaat op het strand in Velsen-Noord demonstreren, Greenpeace richt samen met kritische omwonenden een heel actiekamp in nabij de staalfabriek in de IJmond.

Twee fabrieken van staalgigant Tata per direct onder verscherpt toezicht
Lees ook

Twee fabrieken van staalgigant Tata per direct onder verscherpt toezicht

Ingrijpen

Dales heet iedereen welkom in zijn gemeente, maar benadrukt dat veiligheid voorop moet staan. Hij zegt eraan mee te werken dat demonstranten hun mening kunnen uiten.

"Maar het moet wel veilig. Komt de volksgezondheid in gevaar of zijn er wanordelijkheden, dan kan er ingegrepen worden om de veiligheid te beschermen."

Tata Steel in IJmuiden werkt dit voorjaar en de zomer op halve kracht. Een van de twee hoogovens ligt stil voor groot onderhoud. Grote milieuwinst levert dit niet op. Maar een schoner alternatief heeft Tata voorlopig niet.

Veilig en vreedzaam

Greenpeace wil nog niet zeggen of de organisatie plannen heeft om het Tata-terrein zelf te betreden. "We gaan demonstreren in het hart van de vervuiling, want we willen dat de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel dichtgaan", reageert hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen. Wat dat precies inhoudt, wil Greenpeace nog niet kwijt.

"Greenpeace heeft vijftig jaar ervaring met veilig en vreedzaam actievoeren. We zijn goed voorbereid en voeren ook gesprekken met Tata Steel hierover", voegt Oulahsen eraan toe. Volgens haar mag de burgemeester zich ook 'achter de oren krabben' over de veiligheid van zijn inwoners. "Want het is namelijk juist gevaarlijk om in de buurt van Tata Steel te wonen, doordat bijna dagelijks gifwolken uit de fabriek komen."

Onder verscherpt toezicht

Tata Steel probeert dat beeld te nuanceren. "De uitstoot van Tata Steel is afgenomen, neemt af en zal ook in de komende jaren sterk verminderen", stelde de staalfabrikant gisteren.

Een dag eerder werden twee installaties van het bedrijf onder verscherpt toezicht gesteld. De omgevingsdienst besloot daartoe, omdat de problemen bij de zogeheten cokesgasfabrieken 'zich opstapelen'. Zo vervijfvoudigde het aantal meldingen van 'ongewone voorvallen' het afgelopen jaar. Vaak houdt zo'n voorval in dat schadelijke stoffen de lucht ingaan.

De grootvervuilers van Nederland zijn gewaarschuwd. Na het Shell-vonnis heeft Milieudefensie de smaak te pakken. Tata Steel staat bovenaan het lijstje van meest vervuilende bedrijven. En ook Tata kan nu rekenen op belangstelling van Milieudefensie.
Lees meer over
GreenpeaceMilieuvervuilingMilieugevaarlijke stofDemonstratiesIJmuidenGemeente Velsen