Passagiers waarschijnlijk overleden

Zuurstof vermiste duikboot Titan raakt op, hoop voor passagiers vervliegt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© REX by ShutterstockZuurstof vermiste duikboot Titan raakt op, hoop voor passagiers vervliegt
RTL

96 uur is verstreken sinds duikboot Titan op weg naar het wrak van de Titanic te water ging. En dat betekent dat er geen zuurstof meer in het vaartuig is. De hoop dat de inzittenden het overleven, is er nauwelijks meer. Al zijn er omstandigheden waardoor overleven langer mogelijk is.

Een tekort aan zuurstof is een geleidelijk proces, meldt Britse omroep BBC. Zij spraken Ken LeDez, een dokter gespecialiseerd in zuurstof en luchtdruk. "Het is niet zoals het doven van een licht, maar alsof je een berg beklimt, terwijl de temperatuur afkoelt en je stofwisseling vertraagt", legt de dokter uit.

Individuen reageren daar ook verschillend op. Daarom kan het zo zijn dat de een het langer overleeft dan de ander.

De Mexicaanse Youtuber Alan Estrada ging in 2022 mee met duikboot Titan op expeditie naar de Titanic. Hij weet daarom hoe gevaarlijk de missie is:

Alan Estrada legde alles vast: ook het moment dat de communicatie wegviel. "Als deelnemer aan dit soort expedities kende ik de risico's ervan heel goed."

Daarnaast ademen de passagiers van de duikboot koolstofdioxide uit. Dat kan ook dodelijk zijn. LeDez legt uit: "Terwijl de hoeveelheid koolstofdioxide  toeneemt, verandert het langzaam in soort verdovend gas, waardoor je in slaap valt."

Afgekoeld

Er is ook een reële kans dat de duikboot inmiddels geen stroom meer heeft, door de lange tijd onderwater. Dat zou betekenen dat het vaartuig ook geen warmte meer kan produceren. In andere woorden: de passagiers raken onderkoeld.

Dat zou volgens een voormalig onderzeeërkapitein ook in het voordeel van de vijf vermiste passagiers zijn. "Als ze genoeg afkoelen dat ze buitenbewustzijn raken, overleven ze de onderkoeling mogelijk", legt hij aan BBC uit. Het duurt dan namelijk langer tot de circulatie stopt, waardoor de hersenen langer kunnen overleven.

Contact moeilijk

Desalniettemin zorgen het tekort aan zuurstof en de mogelijke onderkoeling er ook voor dat contact zoeken met reddingswerkers, bijvoorbeeld door op de muren van de duikboot te bonken, niet meer lukt.

Onderwatertrips 'niet aan te raden': 'Je kan er vaak niet zelf uit'
Lees ook

Onderwatertrips 'niet aan te raden': 'Je kan er vaak niet zelf uit'

Waar de duikboot van bedrijf OceanGate precies is, is nog altijd niet bekend. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals op de bodem van de oceaan of juist aan het wateroppervlak. Ook kan het zijn dat de duikboot is geïmplodeerd.

Op dit moment zetten reddingswerkers nog alles op alles om de vermiste duikboot te vinden. Zo wordt een Canadese op afstand bestuurde onderzeeboot ingezet op de bodem van de zee om naar de duikboot te zoeken. Ook een Franse robot staat op het punt om naar de bodem af te dalen. Vooralsnog hebben autoriteiten nog niet gemeld dat de reddingsoperatie is overgegaan naar een bergingsmissie.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
TitanicVermissingenCanada