5 vragen

Amerikanen blijven kiezen voor kwakkelende, oude politici, maar waarom?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APAmerikanen blijven kiezen voor kwakkelende, oude politici, maar waarom?
RTL

De discussie over leeftijd in de politiek laait in aanloop naar de verkiezingen weer op in Amerika. Een video waarin de 81-jarige Republikeinse fractievoorzitter in de senaat tijdens een persconferentie dertig seconden lang verstijft, draagt bij aan die discussie. Correspondent Erik Mouthaan legt uit wat die senioren nog doen in de politieke arena.

Hoe oud zijn die politici wel niet?

President Biden is 80 jaar. Mocht hij herkozen worden, dan zou hij het Witte Huis pas verlaten op zijn 86ste. Zijn uitdager, oud-president Trump, is 77. De fractievoorzitters in de senaat zijn 72 en 81.

De 81-jarige Mitch McConnell, fractievoorzitter in de senaat. Hij 'bevroor' tijdens een persconferentie.© SIPA USA
De 81-jarige Mitch McConnell, fractievoorzitter in de senaat. Hij 'bevroor' tijdens een persconferentie.

Vinden Amerikanen dat niet te oud?

Jazeker. Driekwart zegt in een peiling dat Joe Biden te oud is. Een ruime meerderheid zegt liever jonge politici te zien. Maar aan de andere kant kiezen diezelfde Amerikanen in het stemhokje toch weer voor een oudere als volksvertegenwoordiger. In Iowa veroverde een 88-jarige senator vorig jaar een nieuwe termijn van zes jaar in de senaat.

Waarom blijven die mensen maar herkozen worden?

Vertrouwdheid. Veel mensen hebben een gevoel van: die politicus heeft het al die jaren goed gedaan, dus laat hem of haar maar op zijn of haar plek. In het parlement heeft senioriteit ook een voordeel. De langstzittende senatoren krijgen de machtigste posities, waardoor ze geldstromen naar hun regio kunnen sturen.

En Joe Biden zegt: met al die ervaring die ik heb opgedaan, weet ik hoe het spel werkt in Washington. Daardoor kan ik cruciale wetten aannemen, zoals investeringen in groene energie.

Wordt er gesproken over leeftijdslimieten?

Ja, maar die voorstellen worden niet aangenomen, ook omdat die oudere parlementsleden er niet mee willen instemmen. De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley heeft er een duidelijk plan voor. Zij vindt dat politici maar een paar termijnen in het parlement mogen zitten, zodat ze geen 'plucheplakkers' worden.

Ook eist zij dat leiders van boven de 75 jaar een test doen om hun 'mentale competentie' aan te tonen. Overigens onderging Donald Trump als president vrijwillig een cognitieve test en kwam hij er goed vanaf.

Gaat dit nog veranderen?

We zien langzaam een nieuwe generatie opstaan. Het Huis van Afgevaardigden wordt aangestuurd door een 53-jarige en een 58-jarige. En de troonopvolger bij de Democraten is vicepresident Kamala Harris, die op haar 58ste jong overkomt naast lijsttrekker Biden.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Erik MouthaanJoe BidenDonald TrumpAmerikaanse politiekVerenigde Staten