Nieuwe campagne

We verspillen nog veel eten, ook omdat we het niet goed bewaren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
We verspillen nog veel eten, ook omdat we het niet goed bewaren
RTL

Moet een komkommer in de koelkast, of juist niet? Veel Nederlanders weten niet goed hoe ze eten het beste kunnen bewaren en dat leidt tot onnodige voedselverspilling. Het Voedingscentrum is een campagne begonnen om dat tegen te gaan, want minder eten weggooien is goed voor het klimaat én je portemonnee. 

Gemiddeld gooien Nederlanders per jaar 33,4 kilo eten weg. Dat is natuurlijk zonde, want de productie van al dat eten belast het klimaat. Bovendien is het zonde van het geld: het weggooien van niet opgegeten eten kost een gemiddeld Nederlands huishouden zo'n 400 euro per jaar. 

Verspilling tegengaan is een relatief makkelijke manier van bijdragen aan een betere wereld. "8 tot 10 procent van de broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten is gekoppeld aan voedsel dat we niet eten", zegt Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Oud brood

Mensen thuis zijn verantwoordelijk voor 30 tot 35 procent van de voedselverspilling, zegt hij. "Dat kan fors omlaag. We komen van 50 kilo, jaren geleden, maar het kan zeker nog omlaag."

Nederland in top vijf van voedselverspillers in EU
Lees ook

Nederland in top vijf van voedselverspillers in EU

Volgens Timmermans zijn veel mensen zich er bewust van dat ze geen voedsel moeten verspillen. Soms is het vooral een kwestie van doen. "Brood wordt het meest verspild. 92 procent van de Nederlanders wil minder brood verspillen", zegt hij. "We weten ook wat we moeten doen: kapjes eten en tosti's maken van oud brood. Maar het daadwerkelijk doen, daar kunnen mensen nog beter in geholpen worden." 

Koelkast

Een speerpunt van de campagne van het voedingscentrum die vandaag begint is het bewaren van eten in de koelkast en vriezer. "Mensen weten nog niet goed waar ze versproducten moeten bewaren", zegt Timmermans. "Zo kun je een komkommer het beste buiten de koelkast bewaren, maar een appel juist weer beter koud bewaren." 

Het Voedingscentrum heeft zogenaamde 'ja-nee-stickers', die je op je koelkast kunt plakken. Die kunnen je helpen te onthouden wat er wel en niet in de koelkast thuishoort. Zo bewaar je tomaten het beste buiten de koelkast, in tegenstelling tot eieren.

Volgens Timmermans helpt het om jong te beginnen. "Als kinderen op school leren hoe het hoort, gaan ze ook thuis het gesprek aan", zegt hij. "We hebben de doelstelling omarmd om de verspilling in 2030 gehalveerd te hebben. Nederland heeft een voortrekkersrol, daar doen we iets goed in, maar het is belangrijk om de goede intenties ook in de praktijk te brengen." 

Tips tegen verspilling

Om verspilling tegen te gaan, geeft het voedingscentrum een aantal tips: 

  • Zet je koelkast op 4 graden. Bij 4 graden groeien bacteriën minder snel en blijft je eten langer goed. 
  • Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Buiten de koelkast groeien bacteriën juist wel. Als eten langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je het beter niet meer eten. 
  • Beoordeel zelf of een product nog goed is. Als op eten een tenminste houdbaar tot-datum staat, kun je na die datum zelf inschatten of je iets nog kunt eten, bijvoorbeeld door te kijken en te ruiken. Dat geldt ook voor groente en fruit waar geen datum op staat. 
  • Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg. Staat er een te gebruiken tot-datum op een product en is die datum verstreken, gooi het product dan weg. 
Lees meer over
VoedingscentrumVoedselverspillingLink in bio