Provincies: kabinet moet enorme prijsstijging regionaal vervoer voorkomen
Het kabinet moet op Prinsjesdag geld vrijmaken voor het stad- en streekvervoer om te voorkomen dat de prijzen van een kaartje volgend jaar met bijna 12 procent stijgen. Die oproep doen de provincies en de vervoerregio’s nadat dit jaar de prijzen ook al met 7 procent stegen. De regionale bestuurders vrezen dat mensen het ov worden uitgejaagd.
In juni berekende RTL Z al dat de prijzen voor openbaar stads- en streekvervoer volgend jaar weer buitengewoon hard zullen stijgen. De verwachting was toen dat kaartjes en abonnementen in 2024 maar liefst 11,3 procent duurder worden. Inmiddels blijkt dat bijna 12 procent te worden.
"Na een eerdere btw-verhoging komt er nu in twee jaar tijd nog eens een 20 procent bij", zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen namens de decentrale overheden. "Zo jaag je mensen het ov uit. Daarom roepen we de Kamer op via de Miljoenennota middelen vrij te maken om de prijsstijging te dempen."
Het kabinet doet te weinig, vinden de regionale bestuurders. "Intussen is er veel aandacht voor het terugdraaien van de accijnsverlaging op brandstof volgend jaar, maar is het muisstil is over de prijzen in het regionale ov."
Onbetaalbaar
De ov-bedrijven moeten de prijzen van kaartjes verhogen vanwege de kostenstijgingen voor energie en personeel. Daarnaast zijn de reizigersaantallen nog steeds lager dan voor corona. Die klappen kunnen zij naar eigen zeggen zelf niet opvangen.
Daarom is er nu extra geld nodig, zegt de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst. "Zonder ingrijpen wordt het OV voor de lage en middeninkomens simpelweg onbetaalbaar. Terwijl zoveel mensen ervan afhankelijk zijn om naar hun werk of school te komen. We hebben juist meer ov nodig, om onze steden én het platteland aantrekkelijk en bereikbaar te houden."
Ingrijpen
Er moet nu op Prinsjesdag ingegrepen worden, zegt Van der Horst. "Dit is landelijk een groot probleem en ik vraag de regering dan ook om een landelijke oplossing. De voorstellen liggen er al, we hebben nu een regering nodig die vóór het OV gaat staan en ons helpt om het land voor iedereen bereikbaar te houden."
Van der Horst doet ook een beroep op de Tweede Kamer voor een oplossing. Voor de zomer nam de gehele Tweede Kamer een motie aan tégen de verschraling van het ov.