Rapporteur

Online gokkers nu beter beschermd? Welnee, 'legalisering was desastreus'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnline gokkers nu beter beschermd? Welnee, 'legalisering was desastreus'
RTL

Twee jaar geleden werd online gokken in Nederland legaal gemaakt. Het doel? Gokkers beter beschermen. In een rapport dat vandaag verschijnt wordt de balans opgemaakt: de legalisering was 'desastreus' en van die bescherming is weinig terechtgekomen. Er wordt door fors meer mensen gegokt en de bedragen zijn ook veel hoger.

Dat zegt Nationaal Rapporteur Verslavingen Arnt Schellekens vandaag in Trouw. Hij maakt zich grote zorgen en vraagt het demissionaire kabinet om ruim twintig maatregelen te nemen die moeten helpen het aantal gokkende Nederlanders naar beneden te krijgen.

Gokbedrijven registreren alles

"We weten niet precies hoeveel mensen in de knel raken maar gokbedrijven weten dat wel. Die registreren hoeveel geld klanten verspelen, hoe lang ze gokken, noem maar op", zegt Schellekens tegen de krant. Hij werd vorig jaar Nationaal Rapporteur Verslavingen en is daarnaast ook psychiater.

Hij wil dat de gokbedrijven de data over gokkers delen met onafhankelijke onderzoekers 'zodat probleemgokkers beter beschermd kunnen worden'.

Zorgen om online gokken in de klas: 'Ze denken snel geld te verdienen'
Lees ook

Zorgen om online gokken in de klas: 'Ze denken snel geld te verdienen'

Online gokken werd in 2021 legaal gemaakt om probleemgokkers zo uit het onzichtbare illegale circuit te halen. "Alle aanbieders van risicovolle kansspelen moeten bijhouden welke spelers vaak komen gokken. Als iemand te vaak komt of te veel geld uitgeeft, moeten zij de speler hierop wijzen", schreef de overheid destijds over de nieuwe regels.

In de praktijk komt daar niets van terecht, ziet Schellekens. "Een gedwongen gokstop voor wie doordraaft, is sinds de legalisering vijftien keer opgelegd. Dat wijst niet echt op een actief zorgbeleid. Ook kan elke aanbieder zelf bepalen wanneer die een gokstop inlast."

De rapporteur pleit daarom voor duidelijke regels die precies voorschrijven bij welk gedrag bedrijven in moeten grijpen – en op welke manier.

Miljard verspeeld

Uit berekeningen van de Kansspelautoriteit blijkt dat een op de twintig volwassenen in Nederland gokt. Vorig jaar werd er meer dan een miljard euro verspeeld door in totaal 762.000 mensen.  NRC becijferde deze zomer nog dat er sinds de legalisering 450.000 nieuwe gokkers bij zijn gekomen.

Schellekens is niet de enige die zich zorgen maakt. Het Trimbos Instituut meldde vorige zomer al dat het aantal jonge gokkers 'zorgwekkend snel' stijgt. En niet alleen volwassenen houden zich ermee bezig: ook in de klas wordt steeds vaker een online kansspelletje gespeeld. 

Roulette of poker

De Nationaal Rapporteur roept het kabinet in zijn eerste rapport op om bijvoorbeeld een maximumbedrag in te stellen voor gokspellen als roulette of poker. "In Duitsland ligt dat op duizend euro per maand, en dat geldt voor alle accounts bij verschillende aanbieders samen", zegt hij tegen Trouw.

Deze uitlegvideo maakten we toen online gokken legaal werd.
Lees meer over
Kansspelautoriteit [KSA]GokkenKansspelVerslaving