Weer minder deelnemers aan bevolkingsonderzoeken, RIVM onderzoekt waarom
De aantallen deelnemers aan de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker blijven dalen, stelt gezondheidsinstituut RIVM. "Deze daling is al jaren aan de gang, met een dieptepunt in coronajaar 2020."
Hoewel er in 2021 een herstel te zien was, zijn de cijfers over 2022 volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu weer lager dan voor de coronaperiode.
Een bevolkingsonderzoek is een medisch onderzoek bij mensen die geen klachten over hun gezondheid hebben. Het onderzoek heeft als doel om ziekte te vinden, of een erfelijke aanleg ervoor. Mensen krijgen een uitnodiging voor verschillende onderzoeken, maar het percentage dat daar op ingaat daalt de laatste jaren.
- Aan het bevolkingsonderzoek borstkanker ging het percentage omlaag van 73 procent in 2021 naar bijna 71 procent in 2022.
- Bij het darmkankeronderzoek ging het van 71 naar 68 procent.
- Bij baarmoederhalskanker was er een daling van 54 naar 46 procent.
Het RIVM onderzoekt waarom mensen minder vaak deelnemen. Bekend is dat een deel 'niet bereikt wordt op de bestaande manier'. "Het gaat over het algemeen om mensen met een lager inkomen, lagere opleiding en/of migratieachtergrond. Daarom werkt het RIVM eraan om juist bij deze mensen beter in beeld te krijgen hoe ze wel te informeren zijn."
Kanker ontdekt
Uit de cijfers over 2022 blijkt dat er via de bevolkingsonderzoeken bij duizenden mensen een vorm van kanker werd gevonden. Of in geval van darmkanker en baarmoederhalskanker, vaak een voorstadium daarvan.
Bij borstkanker ging het om 6869 deelnemers, bij baarmoederhalskanker om 3642 (96 procent voorstadia, 4 procent kanker) en bij darmkanker om 16.616 mensen (87 procent voorstadium, 13 procent kanker).
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de daling 'een zorgelijke ontwikkeling' vindt. Later dit jaar informeert hij de Kamer over de laatste stand van zaken rond de bevolkingsonderzoeken.