Voor eind van dit jaar

Weer noodoproep Van der Burg: nog eens 8400 opvangplekken nodig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Vincent JanninkWeer noodoproep Van der Burg: nog eens 8400 opvangplekken nodig
RTL

Nog dit jaar zijn er 8400 extra opvangplekken nodig voor asielzoekers. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een nieuwe, dringende oproep aan provincies en gemeenten.

Van der Burg roept met name drie provincies op die volgens hem ver achterblijven met de opvang. Zo wil hij graag van Zuid-Holland 1550 plekken en van Noord-Holland en Noord-Brabant 1400 plekken. Aan de overige provincies vraagt hij 450 plekken.

Nood is hoog

Het gaat om 'reguliere opvangplekken, noodopvangplekken, plekken voor ongeregistreerde asielzoekers en plekken voor amv’s (alleenstaande minderjarige vreemdelingen)', staat in de brief. "Met name voor deze laatste groep is de nood hoog."

Van der Burg heeft ervoor gekozen om aan alle provincies een oproep te doen, omdat hij vreest 'dat het niet realistisch is' dat de 'drie meest achterlopende provincies' op korte termijn voor alle benodigde plekken kunnen zorgen. Hij vraagt om 'begrip' van de provincies die al genoeg opvangplekken hadden geregeld., en er nu toch nog 450 extra moeten inrichten.

Woning voor statushouders

Volgens Van der Burg loopt de huisvesting van vergunninghouders en amv's door gemeenten 'achter bij de taakstelling'.

Hij dringt er in zijn brief ook op aan dat de 16.000 statushouders die nu nog in een asielopvang verblijven, zo 'spoedig mogelijk', maar 'uiterlijk voor het einde van 2023' een woning moeten krijgen.

Dit zijn de jonge asielzoekers in Ter Apel: 'Ik heb gehoord dat Nederland goed voor ons zorgt'
Lees ook

Dit zijn de jonge asielzoekers in Ter Apel: 'Ik heb gehoord dat Nederland goed voor ons zorgt'

Op 22 september deed Van der Burg ook al een dringende oproep aan gemeenten om te zorgen voor 450 opvangplekken. Hij deed dat om te voorkomen dat opvangcentrum Ter Apel zou overlopen. Van der Burg dreigde toen ook om asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

Spreidingswet

Van der Burg refereert in zijn brief ook aan de spreidingswet, die vorige week na een aantal wijzigingen een Kamermeerderheid kreeg. Met de spreidingswet wil het kabinet asielzoekers evenredig over het land verdelen. Dat is noodzakelijk omdat gemeenten nu nog te vaak asielzoekers weigeren op te vangen.

Met die spreidingswet worden niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra.

Lees meer over
Eric van der BurgAsielzoekersAsielzoekerscentrum [AZC]AsielcrisisTer Apel