Kabinet onthoudt zich van oordeel omstreden onkruidverdelger glyfosaat
Nederland gaat zich vrijdag in Brussel onthouden van stemming over het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw heeft dat vandaag bekendgemaakt. Daarmee legt het demissionaire kabinet de wens van de Tweede Kamer naast zich neer, om tegen verlenging van de vergunning voor glyfosaat te stemmen.
Volgens Adema zijn er onvoldoende argumenten om voor een verbod van het middel te stemmen. Tegelijkertijd is er grote bezorgdheid over de toename van het aantal patiënten met de ziekte van Parkinson. Reden volgens Adema, om ook niet voor het gebruik te stemmen.
Onderzoek
Volgens de minister is niet wetenschappelijk vastgesteld dat glyfosaat neurotoxische aandoeningen als Parkinson veroorzaakt. Als dat wel het geval was zou het kabinet tegen het gebruik stemmen. Maar Adema erkent dat er veel vragen zijn. Daarom start het kabinet een onderzoek dat duidelijk moet maken of het verband er is. Dat gaat enkele jaren in beslag nemen.
De stof glyfosaat is het hoofdbestanddeel in Roundup van fabrikant Monsanto. Het middel wordt gebruikt om akkers voor te bereiden op het inzaaien met gewassen. Voor boeren zijn er maar weinig alternatieven. Maar Roundup heeft veel tegenstanders, omdat er nog veel onduidelijk is over hoe schadelijk het is voor de natuur en voor mensen.
Parkinson
Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het gebruik nadelig zijn voor de biodiversiteit. Het middel doodt niet alleen onkruid, maar ook schimmels en bacteriën die juist goed zijn voor de natuur. Met name bijen en andere belangrijke bestuivers zouden het slachtoffer zijn.
De Tweede Kamer had om die reden het kabinet gevraagd tegen het gebruik van glyfosaat te stemmen.
De Europese Commissie wil de Europese vergunning voor het middel met tien jaar verlengen. De commissie ziet niet genoeg bewijs om glyfosaat te verbieden. Van onaanvaardbare risico's zou geen sprake zijn. Wel stelt ze beperkingen voor die bijvoorbeeld moeten voorkomen dat het middel zich na het sproeien door de lucht of via waterlopen verspreidt.
Loopt af
De huidige vergunning voor glyfosaat loopt 15 december af. De EU kan die voor vijftien jaar verlengen, maar de commissie kiest voor tien jaar. Die kortere termijn houdt de mogelijkheid open om over ongeveer zeven jaar, bij de volgende beoordeling van de vergunning, de nieuwste wetenschappelijke inzichten mee te wegen.
De EU-landen stemmen vrijdag over het voorstel. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg hebben bedenkingen. Of ze ook tegen gaan stemmen moet dan blijken. Nederland doet dat dus niet.