Spanningen nemen toe

Bij grondoffensief Israël neemt regionale steun af, en Europese onrust toe

Door Noémi Lemoine··Aangepast:
Bij grondoffensief Israël neemt regionale steun af, en Europese onrust toe
RTL

Ruim één miljoen Palestijnen uit Noord-Gaza moeten hun toevlucht zoeken in het zuiden. Met die boodschap van Israël lijkt een grondoffensief opnieuw een stap dichterbij. Het zal grote gevolgen hebben voor de Palestijnen in Gaza, maar wat betekent zo'n aanval voor Israël, de regio en voor ons in Europa?

De wereld houdt zijn adem in nu Israël voorbereidingen treft voor een grondoffensief, als wraak op de verrassingsaanval van Hamas precies een week geleden. Vooral een waarschuwing van Israël aan Palestijnen om het noorden van Gaza snel te verlaten, baart de internationale wereld grote zorgen.

Er wordt gevreesd voor hoge aantallen slachtoffers. De VN riep daarom Israël op om de oproep in te trekken om zo te voorkomen dat 'wat al een tragedie te noemen is, verandert in een ramp'. Het Israëlische leger heeft vervolgens laten weten te begrijpen dat een evacuatie van ruim 1 miljoen mensen meer tijd kost. 

De klok tikt voor inwoners van Gaza - maar waar kunnen ze naartoe?
Lees ook

De klok tikt voor inwoners van Gaza - maar waar kunnen ze naartoe?

Minder internationale steun 

Toch zal een grondoffensief hoe dan ook voor veel slachtoffers zorgen, stelt Saskia van Genugten, geopolitiek risicoanalist vanuit Abu Dhabi. "Het betekent een oorlog in stedelijk gebied, waarbij militairen van deur tot deur vechten. Dat betekent veel burgerslachtoffers en ook veel doden aan Israëlische zijde." Ze verwacht dat het daardoor lastiger wordt voor landen in zowel het westen als in de regio zelf om openlijk steun te blijven betuigen.

Midden-Oostendeskundige Maurits Berger stemt daarmee in. "Op dit moment is er nog heel veel begrip voor Israël", zegt Berger. "Maar hoe meer slachtoffers er vallen, hoe meer het begrip vermindert." Dat zal in de eerste plaats gebeuren in de Arabische regio, stelt Koert Debeuf, professor Midden-Oosten aan de Vrije Universiteit van Brussel. "Daar is de steun sowieso al niet zo groot." 

Gijzelaars, die onder andere uit Thailand en Engeland komen, kunnen afbrokkelende steun stimuleren, benadrukt Debeuf. "Als er bijvoorbeeld Duitsers omkomen door een grondoffensief, dan kan dat bijdragen aan een veranderende opinie." 

Geen militaire reactie in regio

Hoewel de Arabische buren van Israël waarschijnlijk als eerste hun opinie aanscherpen bij een grondoffensief, zal dat niet tot een militaire reactie leiden, denken de drie experts. "Al decennialang doet niemand iets", zegt Berger. "Niemand durft z'n vingers eraan te branden." Van Genugten vult aan dat er wel incidenten zullen zijn van groeperingen. "Maar alle buurlanden hebben momenteel baat bij stabiliteit."

De experts verwachten zelfs dat een grote tegenreactie van Hezbollah zal uitblijven. "Misschien alleen een symbolische", zegt Berger. Deze Libanese bondgenoot van Hamas voerde het aantal raketaanvallen bij de noordgrens van Israël de afgelopen dagen op. Toch zal het daarbij blijven, verwachten de drie. Libanon bevindt zich immers 'in een totale crisis', verduidelijkt Berger. "Ook heeft Israël in 2006 dagenlang enorme bombardementen uitgevoerd en dat is Hezbollah ook niet helemaal vergeten."

Debeuf denkt dat we vooral moeten kijken binnen Israël. Hij acht het mogelijk dat er op de Westelijke Jordaanoever een opstand, een mogelijke derde Palestijnse intifada, uitbreekt. "Die hangt al een tijdje in de lucht en als het gebeurt, dan zal het een groot probleem zijn voor Israël." Deze week nog kondigde minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid aan dat hij duizenden wapens gaat uitdelen in de Westelijke Jordaanoever. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Onrust Europa 

Maar de impact van een grondoffensief reikt verder dan alleen het Midden-Oosten. In Europa kan het voor extra onrust zorgen. Dat spanningen toenemen in Europese landen is op dit moment al merkbaar. "Je krijgt een soort zwart-wit boosheid," zegt Berger. 

Zo vonden in meerdere steden pro-Israël en pro-Palestijnse demonstraties plaats. Die laatste zijn in Frankrijk verboden vanuit veiligheidsoverwegingen. Ook zorgde het wel of niet ophangen van Israëlische vlaggen in Nederlandse steden voor felle discussies. In Urk werden ze zelfs in brand gestoken. 

Bij een grondoffensief met nog meer slachtoffers aan beide zijden kunnen de emoties daarom 'hoog oplopen', zegt Debeuf. "Moslimgemeenschappen met een Arabische komaf maken zich zorgen en omgekeerd geldt hetzelfde voor joodse gemeenschappen", vult Berger aan. "Misschien komt het tot een aantal clashes", denkt Debeuf. "Maar ik reken niet op georganiseerde aanslagen, want Hamas is niet bezig met Europa." 

Dit is Gaza, de 'grootste openluchtgevangenis ter wereld'
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlGeopolitiekIsraëlPalestijnse gebiedenEgypteJordaniëSaoedi-Arabië