Spijtmoeders

Merel werd suïcidaal na geboorte zoon: 'Overvallen door verantwoordelijkheid'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NLMerel werd suïcidaal na geboorte zoon: 'Overvallen door verantwoordelijkheid'
RTL

Vrouwen zouden zich beter bewust moeten zijn van de psychische risico's van het krijgen van een kind. Dat zegt klinisch psycholoog Mirjam Meek. In haar praktijk ziet zij dagelijks cliënten die worstelen met het moederschap, omdat de werkelijkheid heel anders is dan de verwachting die ze ervan hadden. Ze schreef er een boek over. "Veel spijtmoeders denken dat ze de enige zijn met dit gevoel."

Merel Yedema werd op 1 juli 2021 moeder van een zoon. "Tijdens de zwangerschap was ik heel misselijk. Ik zat niet lekker in mijn vel en voelde me niet op mijn plek", vertelt ze aan Editie NL. "Ik voelde ook een angst dat ik geen band met de baby zou krijgen."

Toen haar zoon er eenmaal was vond ze dat heel bijzonder, maar het overviel haar ook. "Ik dacht: waar ben ik aan begonnen? Vooral de verantwoordelijkheid vond ik heel lastig."

Suïcidaal

Het ging bij Merel van kwaad tot erger. "Op den duur lag ik alleen maar wakker. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat ik psychotisch en suïcidaal werd. Ik dacht dat ik de rest van mijn leven bang zou zijn dat er iets met hem zou gebeuren. Het voelde heel donker."

Tilda kreeg een postnatale depressie en had last van angstige gedachtes
Lees ook

Tilda kreeg een postnatale depressie en had last van angstige gedachtes

"Ik ging steeds gekkere dingen doen', gaat ze verder. "Bijvoorbeeld cadeautjes kopen die mijn man aan mijn zoon kon geven als ik er niet meer zou zijn."

Merel is lang niet de enige die worstelt met het moederschap. Een op de tien vrouwen wordt rondom het krijgen van een kind gediagnosticeerd met een depressie of angststoornis. Een dubbel zo grote groep, een op de vijf, ontwikkelt mildere psychische klachten.

Verwachtingen

Vaak ontstaan deze problemen doordat de vrouwen van tevoren andere verwachtingen hadden van het moederschap, vertelt klinisch psycholoog Mirjam Meek, gespecialiseerd in psychische klachten rondom de zwangerschap. "Er zijn moeders die helemaal overrompeld worden door de verantwoordelijkheid die ze opeens voelen voor hun kindje."

Ze schreef er het boek 'De verwachting voorbij' over, op basis van verhalen uit haar eigen praktijk. "Ik vind het belangrijk dat dit bespreekbaar wordt gemaakt, want veel spijtmoeders denken dat ze de enige zijn met dit gevoel. Hierover praten is voor veel mensen heel lastig. Het is een taboe."

Bewustwording

Vrouwen zouden zich hier voordat ze zwanger worden al bewust van moeten zijn, vindt Meek. "Het krijgen van een kind is iets heel groots, niet iets wat je zomaar doet. Het leven wordt vanaf dat moment anders. Dat moeten mensen zich goed realiseren."

Dat is ook de reden dat Merel zich over haar gevoelens uitspreekt. "Ik wil dat meer mensen weten dat kinderen krijgen niet altijd een roze wolk is. Het is niet altijd makkelijk, en dat is normaal. Maar dat wist ik eerst niet. Mensen om mij heen doen alsof een baby alleen maar leuk is. Toegeven dat dit niet altijd zo is, kan al heel erg helpen."

Tweede kind

Inmiddels gaat het goed met haar en heeft ze er een dochter bij. "Haar geboorte heeft mij erg geholpen. Ik dacht: oké, zo kan het dus ook. Mede daardoor ben ik eruit gekomen."

Denk je aan zelfdoding? Neem 24/7 anoniem en gratis contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Lees meer over
ZwangerschapKindMoederOuderschapDepressieFobieën en angstenEditie NL Link in bioLink in bio