Muizen leven langer door taurine, mensen ook?
Zijn wetenschappers weer een stapje dichterbij een levenselixer gekomen? Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat proefdieren die extra taurine toegediend kregen, tien procent langer leefden. Geldt dat ook voor mensen?
Muizen en apen die dagelijks een dosis van het aminozuur taurine kregen, hadden sterkere botten en spieren en meer energie. De muizen leefden twee maanden langer dan soortgenoten die geen extra taurine kregen. Verouderingsexpert en directeur van Sanquin Gerald de Haan vindt het een interessant onderzoek. "Taurine is een aminozuur dat het lichaam zelf aanmaakt", zegt hij tegen Editie NL. "Naarmate we ouder worden neemt het stofje langzaam af."
Taurine is belangrijk voor de energie in onze cellen. "Het doel van de studie was om te kijken of het lichaam gezonder is door de extra taurine. Wat uit de studie blijkt is dat het toedienen van het aminozuur leidt tot betere botten, spieren en een betere beweging." Dat de proefdieren daadwerkelijk langer leefden noemt hij een mooie bijvangst.
Of mensen er ook langer door kunnen leven is volgens hem nog niet aangetoond. "Dat is ook heel lastig om te testen. Het is namelijk een lichaamseigen stof, dus het is moeilijk te bepalen of iets een natuurlijk proces is of door een extra dosis komt. Het zit namelijk ook in bepaalde voedingsstoffen."
Dat maakt het lastig om het te testen. Taurine zit in veel levensmiddelen zoals vlees, vis, schaaldieren en gevogelte. Maar het wordt ook toegevoegd aan supplementen, crèmes en gezichtsmaskers. Al denkt De Haan niet dat er in crèmes en supplementen genoeg van het zuur zit om effect te hebben. "Je moet het echt in hoge concentraties tot je nemen."
Via de huid
Volgens dermatoloog van Bergman Clinics Anne Berthe Halk is er in laboratoria wel aangetoond dat taurine via een crème de huid kan binnendringen.
Bij de drogist en online zijn dan ook verschillende cremès en maskers te vinden waar het stofje aan toe is gevoegd. "Taurine is een molecuul dat potentie heeft", zegt Halk tegen Editie NL. "Het speelt een rol bij het goed laten functioneren, onderhouden en beschermen van allerlei weefsels, waaronder de huid." In een muizenstudie werd volgens Halk gezien dat de hoeveelheid taurine in de huid afneemt bij het ouder worden. "Het aanvullen van taurine zou dus mogelijk een verjongend effect kunnen hebben."
Maar of dit echt zo is, is volgens haar nog niet bekend. "Je moet niet te veel wonderen verwachten van crèmes om er jonger uit te zien. Het allerbelangrijkst voor een gezonde huid is preventie: gezond leven en zonnebrandcrème smeren."