Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?
Terug van weggeweest: een deal met je energieleverancier waarbij je de tarieven voor gas en elektriciteit voor een jaar vast kunt zetten. Essent biedt deze sinds kort als eerste grote leverancier weer aan, net als kleinere maatschappijen.
Een jaar lang zekerheid over je energiekosten was in het afgelopen jaar voor veel mensen niet mogelijk. Energiebedrijven boden deze contracten niet meer aan, vanwege de snel stijgende prijzen op de groothandelsmarkt voor gas.
Sinds een paar weken is dat helemaal veranderd. De kleine maatschappij Mega was de eerste die met een contract met een looptijd van een jaar kwam. En als er een schaap over de dam is, volgen er meer.
Essent eerste van de grote drie
Afgelopen dinsdag kwam Energiedirect met een jaarcontract waarvan de prijzen onder het prijsplafond liggen. En woensdag kwam de eerste grote energiemaatschappij over de brug. Essent, net als Energiedirect onderdeel van de Duitse energiereus E.ON, biedt ook weer een jaarcontract aan. Ook daarvan liggen de tarieven onder die van het prijsplafond.
Als - voorlopig - laatste in de rij maakte Budget Energie bekend dat het ook weer vaste contracten aanbiedt. En ja, ook met tarieven onder het prijsplafond. Welke tarieven lees je in het overzicht onderaan dit artikel.
Het grote voordeel van een vast contract is dat je als consument een jaar lang weet waar je aan toe bent. Best fijn, met de onzekerheid van vorig jaar over de hoogte van de energierekening nog vers in het geheugen.
Behoefte aan zekerheid...
"We merken bij onze klanten dat er heel veel behoefte is aan zekerheid", legt Resi Becker, CEO van Essent uit. "Met het contract dat we nu voor een jaar aanbieden, dekken we ook de winter voor 2024 af."
Nu een jaarcontract afsluiten is 'zeker slim', legt Joris Kerkhof van prijsvergelijker Independer uit. Ten eerste loop je dan niet het risico dat je energierekening hoger wordt als de gasprijs stijgt. "En je hebt het voordeel dat die prijs tot na de winter vast blijft staan, terwijl het prijsplafond op 31 december afloopt."
...heeft een prijs
"Met een jaarcontract weet je zeker dat je komende winter goed zit", legde Ben Woldring, directeur van prijsvergelijker Gaslicht.com, eerder al uit. "We willen geen geopolitieke onzekerheid in de woonkamer."
Klinkt verleidelijk, maar moet je nu al toehappen? De tarieven die nu worden geboden liggen weliswaar onder het prijsplafond, maar alsnog ver boven het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De prijs die je betaalt voor zekerheid, noemt Woldring dat.
Maar wie even wacht, betaalt misschien toch een lagere prijs voor dezelfde zekerheid, blijkt wel uit de afgelopen dagen. Het bedrijf Mega paste gisteren zelfs de tarieven - die nog geen drie weken oud waren - alweer aan. Naar beneden, welteverstaan.
Wachten op beter aanbod?
Kortom, moet je niet nog even wachten, tot de gasprijzen misschien nog verder zijn gedaald? Het is aannemelijk dat ook de andere grote maatschappijen vaste contracten voor een jaar gaan aanbieden.
Bij Eneco is het al mogelijk om een contract voor een half jaar af te sluiten. Langer dan die periode gaat het bedrijf niet. "(Nog) niet", laat een woordvoerder weten. Ook de andere grote speler, Vattenfall, is nog niet zo ver.
"Ik kan niet in een glazen bol kijken."
"Je zou kunnen wachten tot meer partijen een vast contract gaan aanbieden en dat de prijs misschien nog wel door zakt, want de gasprijs is op dit moment aan het zakken", zegt Kerkhof. Het is niet zeker dat de gasprijzen verder zullen dalen. "Ik kan niet in een glazen bol kijken", zegt Becker van Essent.
Contract voor langer dan één jaar?
En contracten voor langer dan een jaar zijn er ook nog niet. Dat komt waarschijnlijk nog wel. Essent sluit het in ieder geval niet uit, vertelt Becker. Dat is onder meer afhankelijk van de strengere regels rond het overstappen. Die regels gaan vanaf 1 april in, vanaf dat moment betaal je als consument een stuk meer om je oude contract op te zeggen dan nu het geval is.
Nu betalen klanten die overstappen maximaal 100 euro opzegboete. Om te voorkomen dat energiebedrijven met voorraden gas blijven zitten, zijn ze huiverig voor lange contracten. Met ingang van volgende maand gaat het boetebedrag fors omhoog, zo is wettelijk bepaald. Pas dan gaat Vattenfall weer vaste contracten aanbieden, laat het bedrijf weten.
Het kan dus best zo zijn dat er geen bedrijven meer bijkomen die voor die datum nog met vaste contracten komen. En het is ook niet zeker dat de tarieven bij andere bedrijven nog veel lager worden. Het bepalen van de tarieven is een ingewikkeld proces: hoe meer korting, hoe meer klanten, maar ook minder marge. En daarbij kijken bedrijven ook wat de concurrentie doet.
Voorraden moeten gevuld worden
Er speelt nog iets mee, vertelt Kerkhof. China deed vanwege corona nauwelijks mee in de strijd om vloeibaar gemaakt gas (LNG). Dat werd vorig jaar massaal ingekocht in plaats van Russisch gas om de voorraden in Europa te vullen. "China komt nu ook in de markt. Meer landen gaan LNG kopen, dus de prijs gaat waarschijnlijk richting de zomer weer wat omhoog", aldus Kerkhof.
En gewoon een variabel contract houden? Dat kan ook gewoon. Op dit moment kan dat zelfs het goedkoopst zijn, vertelt Kerkhof. "Maar dat betekent wel dat je elke maand een wijziging van je tarief kunt krijgen. Dat kan naar beneden, maar kan ook mee omhoog."
Bedrijven met jaarcontracten en hun tarieven:
- Essent - 0,3981 per kilowattuur en 1,4450 per kuub gas
- Mega - 0,38404 cent per kilowattuur en 1,34298 per kuub gas
- Budget Energie - 39 cent per kilowattuur en 1,35 per kuub gas
- Energiedirect - 0,3975 euro per kilowattuur en 1,445 euro per kuub gas
Per 17 maart 2023. Prijzen zijn inclusief 21 procent BTW en energiebelasting 2023.