12 jaar in dienst: ontslagen na diefstal oud fietszadel uit rommelhok
Het vervangen van zijn kapotte fietszadel door een exemplaar van een fiets in een rommelhok, heeft een ambtenaar van de gemeente Zuidplas na een onberispelijk dienstverband van ruim 12 jaar zijn baan gekost.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Den Haag.
Kapot fietszadel
De man werkte ruim twaalf jaar als onderhoudsmedewerker voor de afdeling Publieke Werken van de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas.
Begin mei van dit jaar verschafte de ambtenaar zich toegang tot een opslaghok op het afvalbrengstation in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar in de gemeente rondslingerende voorwerpen zoals oude fietsen worden bewaard. Daar draaide hij een zadel van een fiets af om zijn eigen kapotte fietszadel mee te vervangen.
Ontslag op staande voet
Toen zijn werkgever dat dankzij een bij de opslagruimte geplaatste camera ontdekte, werd de ambtenaar ondervraagd en vervolgens op staande voet ontslagen. Volgens de gemeente had de man het slot van het opslaghok geforceerd, en het fietszadel gestolen. Ook deed de gemeente aangifte van diefstal.
De onderhoudsmedewerker nam geen genoegen met het ontslag, en stapte naar de rechter. Daar ontkende hij het slot van het rommelhok te hebben geforceerd, en stelde niets kwaads in de zin te hebben gehad. Hij zei te hebben aangenomen dat de in het rommelhok bewaarde fietsen uiteindelijk zouden worden afgevoerd en vernietigd.
Te streng
Volgens de man was het ontslag op staande voet dan ook een te strenge straf, mede gezien zijn lange en 'smetteloze staat van dienst'. Hij vond dat de gemeente had moeten volstaan met een waarschuwing.
De man eiste een ontslagpremies van samen zo'n 66.000 euro bruto en ruim 5000 euro netto ter vergoeding van zijn kosten voor rechtsbijstand.
Flinke kier
Maar naar dat geld kan de ambtenaar fluiten. Tijdens de rechtszaak bleek uit camerabeelden en een bezoek van de kantonrechter ter plaatste dat de opslagruimte was afgesloten met een ijzeren pen en een hangslot met ketting. Op de beelden was te zien dat de ambtenaar de schuifdeur op een flinke kier wist te krijgen, waardoor hij zich naar binnen kon wurmen.
Daarmee kwam volgens de kantonrechter vast te staan dat de medewerker de schuifdeur had geforceerd en het fietszadel had gestolen. Dat vindt de rechter voldoende reden om de man op straat te gooien.
Dringende reden
"Door dit strafbare feit te plegen, heeft hij het vertrouwen dat gemeente Zuidplas in hem als werknemer en ambtenaar mocht hebben, ernstig beschaamd, zodanig dat hij haar daarmee een dringende reden heeft gegeven om hem op staande voet te ontslaan", aldus de uitspraak.
Zijn lange, onberispelijke dienstverband en de geringe waarde van het fietszadel legden te weinig gewicht in de schaal. Omdat de man zich niet eerder schuldig maakte aan integriteitsschendingen en omdat het zadel weinig waarde had, vindt de kantonrechter dat de man nog wel recht heeft op de helft van zijn transitievergoeding.
De gemeente moet hem nog ruim 7000 euro betalen.