Hoofdleverancier lng

Zo belangrijk is Qatar als handelspartner voor Nederland

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtZo belangrijk is Qatar als handelspartner voor Nederland
RTL

Er is veel kritiek op het besluit van het kabinet om toch ministers en mogelijk zelfs de koning naar Qatar te laten afreizen naar het WK voetbal. Om te blijven praten over de mensenrechten, zegt het kabinet. En vanwege de economische belangen. Maar hoe groot zijn die eigenlijk?

Op papier lijkt het belang van het land wel mee te vallen. In 2020 waren er maar liefst 60 landen waarnaartoe de export van Nederlandse goederen méér opleverde dan naar Qatar. In totaal exporteerden we dat jaar voor ruim 480 miljard euro. 

Export van voeding en machines

De export naar Qatar leverde dat jaar 560 miljoen op. Veel geld, maar een schijntje vergeleken met de 106 miljard euro die vanuit Duitsland, onze belangrijkste klant, onze kant opkwam. Of de ruim 9 miljard vanuit Zweden, nummer 10 op de ranglijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Woede en ongeloof, maar ook begrip over kabinetsbesluit over WK in Qatar
Lees ook

Woede en ongeloof, maar ook begrip over kabinetsbesluit over WK in Qatar

Wat exporteren we zoal naar Qatar, voor die 560 miljoen euro? Onder meer voeding en dieren, à 135 miljoen. De Qatarezen zijn verder fan van onze chemie: ze kochten voor 104 miljoen euro chemische producten. Verder werd er in 2020 voor 170 miljoen euro aan machines en transportmaterieel naar het land verscheept. 

Fossiele brandstof (gas)

Omgekeerd halen wij vooral fossiele brandstoffen uit het land, in 2020 voor 225 miljoen euro. Daarmee is het verhaal wel redelijk verteld, want de totale goederenimport uit Qatar is goed voor 240 miljoen. 

Het land heeft eigenlijk ook maar één echt exportproduct: gas. De export gaat meestal in de vloeibaar gemaakte variant lng (liquified natural gas). Onder het land zit ongeveer 13 procent van al het gas dat wereldwijd gewonnen kan worden. Alleen de reserves van Rusland en Iran zijn groter. 

Vanwege de sancties tegen die twee landen, is Qatar samen met Australië de grootste leverancier van lng aan andere landen. Dat het land vooral lng exporteert, komt omdat het geen pijpleidingverbindingen heeft met de belangrijkste klanten: Japan, India en Pakistan.

Sind maart van dit jaar gaan de tankers gevuld met Qatarees gas ook regelmatig richting Europa. Naar Italië, België en Frankrijk onder meer, blijkt uit data van Bloomberg. 

Kleine afnemer

Maar niet naar Nederland. De laatste lading lng uit Qatar naar ons land was in november vorig jaar. En toen ging het om een kwart miljoen kubieke meter. Dat is een schijntje in vergelijking met de 1,5 miljoen kubieke meter lng die India die maand importeerde. 

En dat ondanks de grote energieschaarste in Europa vanwege de sancties tegen Rusland om de oorlog in Oekraïne. Toch heeft Nederland belang bij goede banden met Qatar, schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in zijn Kamerbrief over het besluit van het kabinet om het WK niet te boycotten, ondanks een verzoek van de Tweede Kamer om dit wel te doen. 

Belangrijke speler

De reden is simpel: Nederland is voor gas afhankelijk van de Europese gasmarkt. "En daar is Qatar een hele belangrijke speler", vertelt Hans van Cleef, die namens ABN Amro de energiemarkt volgt. "En dus is het een no-brainer dat je daarnaartoe gaat als regering."

"En daar kunnen we wel van alles van vinden, maar dat geldt voor meer landen", vervolgt hij. "We importeren ook olie uit Saoedi-Arabië. En schaliegas uit de VS. Dat willen we ook niet, maar nu even wel", besluit hij.

Lees meer over
KNVBQatar