Feit of fabel: Stress zorgt ervoor dat je afvalt
Sommigen drijven erop, anderen hebben er een hekel aan: stress. Toch zien mensen vaak één voordeel, van stress lijk je namelijk af te vallen. Je rent en vliegt, slaat maaltijden over en gaat maar door. Ondanks dat je hierdoor veel calorieën verbrand is dit op lange termijn zeer schadelijk en werkt het afvallen juist averechts.
In de wekelijkse rubriek ‘Feit of fabel?’ geven de drie deskundigen van RTL-5 programma ‘Obese’, Roberto da Costa (hoofdtrainer), Caroline Albers (diëtiste) en Hilde Jans (psycholoog), afwisselend van elkaar uitsluitsel over feiten én fabels die rondgaan over het creëren van een gezonde leefstijl. Deze week legt Hilde uit hoe stress en afvallen met elkaar verbonden zijn en geeft ze drie tips om stress te voorkomen.
Hoewel het niet meer ‘hip’ is om te zeggen dat je druk bent, toch staan onze agenda’s vaak nog bomvol. Een koffie of snelle suiker is dan ook onze beste vriend en sleurt ons door de dagen heen, met óf zonder pauze. Veel mensen realiseren zich niet dat ze stress hebben. Als je weinig rustmomenten neemt, ervaar je de stress minder. De adrenaline zit hoog en daardoor voel je niet dat je uitgeput bent.
De gevolgen van stress zijn misschien schadelijker dan je zou denken. Wanneer je strest in je hoofd, strest je lichaam mee. Je zorgt vaak minder goed voor jezelf en maakt verkeerde keuzes, zoals flink bijtanken met koffie. Processen als je hormoonhuishouden en slaappatroon worden verstoord en raken hierdoor uit balans. Naast deze disbalans kan je ook vet vasthouden. Wat blijkt dus: sommige mensen vallen af van stress, maar de meesten komen juist aan.
Het is dus belangrijk stress aan te pakken of nog beter: om stress te voorkomen. Hilde haar belangrijkste tips zijn:
Tip 1: Zoek uit waar de stress vandaan komt.
Het is belangrijk om te erkennen dat je stress hebt en erachter te komen waar het nou eigenlijk vandaan komt. Check bij jezelf in en ga na hoe jij je voelt. Het hoeft niet spiritueel te zijn, maar dit reflectiemomentje is wel heel belangrijk. Stel jezelf bijvoorbeeld iedere ochtend en avond even de vraag hoe jij je voelt en waar dit vandaan komt. En wees lief!
Tip 2: Deel je negatieve emoties met anderen.
Als je het lastig vindt om je gedachten hardop uit te spreken kan je het ook op papier zetten. Je haalt de negatieve gedachten hiermee letterlijk uit je hoofd. Dit voorkomt het malen ’s avonds voor het slapen gaan geeft je ’s ochtends ook weer een frisse start. Het zal ongetwijfeld een stuk lichter voelen!
Tip 3: Beweeg!
Het wordt zo vaak benoemd, maar het bewijst ook effectief te zijn. Zo kun jij je lichaam wat meer in balans brengen. Een kwartiertje lopen of fietsen kan al een groot verschil maken. Inspanning van je lijf zorgt voor ontspanning in je hoofd. En dit is wél een goede manier om af te vallen.
Let op: stress stapelt zich op. Hoe eerder je het aanpakt, hoe sneller je ervan af bent!
Volgende week legt Caroline Albers, diëtist en lifestylecoach bij de Nederlandse Obesitaskliniek, uit hoe het zit met eten na 20.00 ‘s avonds. Is dat nou echt zo ongezond?
Hilde is als psycholoog betrokken bij het programma 'Obese'. Dit artikel is geschreven vanuit haar eigen expertise. Heb je last van aanhoudende stressklachten? Raadpleeg dan de huisarts.
‘Obese’ is vanaf woensdag 1 juni wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 5 en vooruit te kijken op Videoland.