Obese

Feit of fabel: Eten na 20.00 's avonds is ongezond

Door RTL··Aangepast:
© Nick van OrmondtFeit of fabel: Eten na 20.00 's avonds is ongezond
RTL

Als we kijken naar de Italianen en Fransen kan je eigenlijk wel concluderen dat je niet per se te zwaar wordt van eten na 20.00 ‘s avonds. Zij eten vaak namelijk hun pasta, vlees of groente pas later op de avond. Tóch mag je bij veel diëten na een bepaalde tijd niet meer eten. Is eten na 20.00 's avonds dan echt ongezond? Caroline Albers, diëtiste en lifestylecoach bij De Nederlandse Obesitas Kliniek, legt je uit hoe het precies zit.

In de wekelijkse rubriek ‘Feit of fabel?’ geven de drie deskundigen van RTL-5 programma ‘Obese’, Roberto da Costa (hoofdtrainer), Caroline Albers (diëtiste) en Hilde Jans (psycholoog), afwisselend van elkaar uitsluitsel over feiten én fabels die rondgaan over het creëren van een gezonde leefstijl. Deze week legt Caroline uit of het ongezond is om na 20.00 ’s avonds te eten en geeft ze drie gezonde opties van een avondsnack. 

 

De avond is voor veel mensen een rustmoment, waardoor we geneigd zijn om onszelf een beetje extra te verwennen. En dat is ook zeker goed! Vaak hebben we dan al gauw de behoefte om te grijpen naar de chips, snoep of chocolade. Het lijkt immers vrij onschuldig; één schaaltje chips bij je favoriete programma. Dat moet gewoon kunnen, toch?

Het gevaar is dat je van zogeheten lekkernij-calorieën weinig verzadiging zult ervaren omdat er weinig voedingsstoffen inzitten zoals eiwitten of vezels. Hierdoor kan je merken dat één chocolaatje niet snel genoeg is. Gezonde basisvoeding eten zorgt voor meer verzadiging, waardoor je jezelf beter weert tegen lekkere trek. Daar kom je eigenlijk niet van aan én het verzadigt. Kies dus ’s avonds voor 'voeding' in plaats van voor alleen 'vulling'!

 

Drie tips van Caroline om te nemen als avondsnack:

 

Tip 1: Fruit

Groente en fruit; we weten allemaal dat het hartstikke gezond is. Het is vaak laag in calorieën en rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Maak dit lekkerder voor jezelf door rauwkost te combineren met hummus of een dipsausje op basis van yoghurt. Daarnaast is fruit een makkelijk tussendoortje om mee te nemen. Probeer het altijd in vaste vorm te eten. Bij een stuk fruit krijg je veel meer vezels binnen dan wanneer je een smoothie drinkt. Ook doe je er veel langer over, waardoor je een voller gevoel krijgt. Zin om jezelf te verwennen? Maak dan een gezond appeltaartje door appel, havermout, melk en kaneel te mengen en zet het in de oven. Bon apetit!

 

Tip 2: Yoghurt

Zuivel staat ook wel bekend als een stevig ontbijt en een verfrissend tussendoortje, maar ook ’s avonds kunnen zuivelproducten lekker zijn. Als je zuivel normaliter als toetje neemt en vaak later weer trek krijgt, kun je het ook altijd nog even uitstellen. We vergeten het avondeten soms ook nog iets te laten zakken, terwijl dat wel heel belangrijk is. En let maar op: vaak blijkt dat je toch minder trek hebt dan gedacht! Denk ook eens aan andere varianten dan alleen yoghurt, bijvoorbeeld Griekse, Turkse of Bulgaarse yoghurt, Skyr, hangop of overnight oats. Maak het lekker voor jezelf en voeg er (diep)vries fruit, ongezouten noten of muesli aan toe.

 

Tip 3: Een volkoren boterham

Als je gezond wilt eten kan je zeker ook koolhydraten eten. Die hebben we juist heel hard nodig! Koolhydraten zijn een belangrijke bron voor onze hersenen en rode bloedcellen. Ook hierbij gaat het er vooral om hoeveel je ervan eet én in welke vorm. In wit brood zitten ‘snelle koolhydraten’ en in volkorenbrood ‘langzame koolhydraten’. In de laatste zitten meer voedingsstoffen en vezels. Daarom ben je ook langer verzadigd en heb je vaak aan één volkoren boterham (of cracker) voldoende in vergelijking met een luchtige witte boterham.

 

Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken om een verlaat diner. Het gaat meer om wat én hoeveel je van iets neemt. En het is natuurlijk helemaal niet erg als je jezelf een keer trakteert op iets ongezonds, maar kies dan vooral iets wat je écht lekker vindt. Geniet ervan! Eet het niet stiekem of in een snel tempo. Als je jezelf de tijd geeft om ervan te genieten, zit je langer vol en heb je minder gauw weer trek in iets anders. 

 

Kortom: zolang je bewuste keuzes maakt wat betreft voeding maakt het tijdstip waarop je eet niet uit. Eten na 20.00 ’s avonds is dus niet ongezond, zolang je kiest voor een gezonde avondsnack. Maar vergeet vooral ook niet (af en toe) te genieten van een heerlijke schaaltje chips!

 

Volgende week legt Roberto da Costa, hoofdtrainer bij ‘Obese’, uit wat jou kan motiveren om weer te beginnen met sporten. En opvallend genoeg kan voor deze motivatie jouw sportkleding nog even in de kast blijven liggen…

Feit of fabel: Stress zorgt ervoor dat je afvalt
Lees ook

Feit of fabel: Stress zorgt ervoor dat je afvalt

‘Obese’ is elke woensdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 5 en vooruit te kijken op Videoland.