Brute ontvoering

Megaproces tegen verdachte ontvoerders Insiya van start

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL BoulevardMegaproces tegen verdachte ontvoerders Insiya van start
RTL

Zes verdachten die de tweejarige Insiya Hemani ontvoerd zouden hebben staan vandaag voor de rechtbank. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van het medeplegen van de brute kidnap van de peuter ruim twee jaar geleden. Voor het megaproces zijn zes zittingsdagen ingepland.

Insiya, momenteel vier jaar oud, was in september 2016 op bezoek bij oma toen het noodlot zich voltrok. Op brute wijze ontvoerden ze het meisje via Duitsland naar India, waar ze tot op de dag van vandaag verblijft bij haar vader Shehzad Hemani. Tijdens het proces zullen de verdachten vragen beantwoorden over ‘Operation Barney’, zoals het ontvoeringsproject werd genoemd. Volgens het Openbaar Ministerie handelden de verdachten in opdracht van de vader.

'Overmeesterde verdachte ontvoering Insiya komt niet naar proces'
Lees ook

'Overmeesterde verdachte ontvoering Insiya komt niet naar proces'

Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen en de verdachten die in het strafbankje verschijnen maandagochtend.

Tijdlijn

29 september 2016: Insiya wordt met geweld uit een woning aan de Anfieldroad in Watergraafsmeer meegenomen. Een van de ontvoerders wordt direct aangehouden.

30 september 2016: Een van de verdachten meldt zich bij de politie.

18 oktober 2016: Insiya verblijft vermoedelijk in Duitsland. Dat meldt de politie.

19 oktober 2016: De politie heeft opnieuw twee verdachten aangehouden. Beiden hebben de Nederlandse nationaliteit. Een verdachte is in Nederland aangehouden, de andere in Duitsland.

28 oktober 2016: Insiya zou door haar vader worden vastgehouden in een appartement in Mumbai, India. Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

27 februari 2017: In Badgad (Irak) is opnieuw een van de ontvoerders, Imran S., aangehouden. Dat meldt  De Telegraaf. Een week eerder werd Daniel C. al aangehouden in de VS. Hij zou de ontvoering van de peuter hebben voorbereid.

28 februari 2017: Insiya’s moeder Nadia Rashid start een petitie om haar dochter terug te krijgen uit India.

29 maart 2017: Het Openbaar Ministerie heeft bij de Indiase autoriteiten een verzoek ingediend om Shehzad Hemani, de vader van het ontvoerde meisje Insiya, uit te leveren.

22 december 2017: Insiya moet onmiddellijk terugkeren naar Nederland. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagmiddag beslist.

29 januari 2018: De driejarige Insiya moet terug naar Nederland. Dat heeft een Indiase rechtbank bepaald. Vader Shehzad Hemani doet het vonnis af als ‘fake news’.

15 februari 2018: De 3-jarige Insiya moet van de rechter toch niet onmiddellijk terugkeren naar huis. Het Hof in Den Haag heeft het besluit van een lagere rechter, die stelde dat het meisje terug moest, vernietigd. Volgens het Hof moet niet een Nederlandse maar een Indiase rechtbank zich over de zaak buigen.

16 maart 2018: Nadia kan niet naar India om haar dochtertje terug te halen vanwege een arrestatiebevel. De vader van het meisje heeft in India aangifte gedaan van een ontvoeringspoging door John van den Heuvel en zijn team.

26 maart 2018: De overdracht van de ontvoerde peuter Insiya aan haar moeder is niet doorgegaan. Insiya’s vader, Shehzad Hemani, was in beroep gegaan tegen de uitspraak van een familierechter in India in januari dat Insiya moest worden overgedragen.

13 april 2018: De ontvoerde kleuter Insiya (4) mag voorlopig bij haar vader in India blijven. Dat is het gevolg van een uitspraak in hoger beroep van de rechter in India. Volgens de rechter moet er eerst worden bepaald wie het voogdijschap heeft over het meisje, vóórdat er een besluit over een mogelijke terugkeer naar Nederland kan worden genomen.

11 mei 2018: De moeder van Insiya doet een oproep aan koningin Máxima. In een open brief en een videoboodschap wijst ze de koningin erop dat haar dochtertje al voor het tweede achtereenvolgende jaar alleen is op moederdag. “Ik kan u niet vragen om mijn dochter voor mij terug te halen, maar ik vraag u om uw steun.” Koningin Máxima laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat ze meeleeft met de wanhopige moeder. “Het is – in het bijzonder op Moederdag – verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn. Dat gemis is schrijnend.”

24 mei 2018: Premier Mark Rutte heeft in India op ‘hoog niveau’ de ontvoering van de peuter Insiya besproken. Rutte sprak eerder op de dag met zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi. De premier gaf aan niets inhoudelijks over het gesprek kwijt te willen.

20 augustus 2018: De hoogste rechter in India heeft bepaald dat een lagere rechter opnieuw moet bekijken of Insiya terug naar Nederland moet. Binnen een jaar moet dat tot een uitspraak leiden, die mag niet beïnvloed worden door de uitspraak van 13 april. In de tussentijd mag moeder Nadia drie keer in de week contact met haar dochter hebben via Skype.

Moeder Nadia Rashid en haar naasten© ANP
Moeder Nadia Rashid en haar naasten

Overzicht verdachten die worden vervolgd

Huibert V. (55)
Op de ochtend van de ontvoering en in de dagen ervoor observeerde hij de oma, moeder Nadia en haar dochter Insiya. Hij zou door Frederik S. zijn ingehuurd om de bewegingen van de drie vast te leggen en door te geven aan de mededaders.

Willem V. (54)
Deze verdachte - een oud-Marinier - zou ‘Operation Barney’ hebben opgesteld en de auto hebben bestuurd waarin hij en de achterneef van het meisje er vandoor gingen met Insiya. Hij gaf zichzelf aan. Volgens zijn advocaat Leon van Kleef dacht hij mee te werken aan een rechtmatige terugkeer van een kind naar een ouder.

Frederik ‘Erik’ S. (60)
Een oud-politieagent, hij zou geholpen hebben Insiya naar het buitenland te krijgen. Hij werd vrijgelaten door de rechtbank en wacht het proces in vrijheid af. De verdachte - die nu net over de grens in Duitsland woont - zou ‘Operation Barney’ gecoördineerd hebben. Daniel C. zou hem hebben gevraagd mee te helpen bij de ontvoering.

Elizabeth ‘Lizzy’ S. (26)
Frederik S. is haar vader. De dame zou volgens het OM informatie over Insiya’s moeder Nadia hebben verkregen via Facebook en dit hebben verstrekt aan de mededaders. Ze moest ervoor zorgen dat iedereen een telefoon had met prepaid-simkaarten.

Robert B. (49)
Deze Amerikaan, die volgens zichzelf bij de FBI werkzaam was, zou last-minute zijn ingevlogen om bij de ontvoering aanwezig te zijn. Toen hij werd overmeesterd door buurtbewoners op straat, trof de politie een stroomstootwapen, pepperspray en tiewraps aan. B. blijft volhouden dat hij niet wist dat er geweld gebruikt zou worden en dat hij alleen aanwezig was om papieren te overhandigen.

Daniel C. (53)
Deze voormalig medewerker van de CIA zat maandenlang vast in Amerika voordat hij werd uitgeleverd aan Nederland. Hij zou betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de ontvoering en alles samen met Frederik S. hebben georganiseerd. Ook zou hij de komst van Robert B. hebben geregeld.

Verdachten die nu niet vervolgd worden

Imran S. (35)
Deze Indiase man is door de vader van Insiya naar Nederland gelokt met veel geld, om het meisje te ontvoeren. Hij zat een tijdje in Irak vast voor de ontvoering, maar is nooit uitgeleverd naar Nederland. Hij was aanwezig in het huis bij de ontvoering en zou de huilende Insiya uit de armen van oma hebben gerukt om haar vervolgens in de auto te plaatsen.

Shehzad Hemani (39)
De vader van Insiya, hij zou opdracht hebben gegeven voor de ontvoering. Hij briefde urenlang de ontvoerders in een vergaderzaal op Schiphol Airport. Vluchtte vervolgens met zijn dochter naar India, om daar tot op de dag van vandaag ondergedoken te zitten.

Lees meer over
Insiya HemaniJohn van den HeuvelIndia