schone lei

Ex-verslaafde krijgt tweede kans door team Uitstel van Executie

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Uitstel van Executie Ex-verslaafde krijgt tweede kans door team Uitstel van Executie
RTL

Martijn Krabbé (52) en zijn team helpen in 'Uitstel van Executie' al twaalf jaar mensen die buiten hun schuld om in grote financiële problemen zijn geraakt, of dreigen te komen en daardoor hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Zo iemand is Erwin, die jarenlang verslaafd was aan alcohol en drugs. Inmiddels is hij vier jaar clean, maar zijn huis zorgt ervoor dat hij opnieuw met zijn rug tegen de muur staat.

"Dit stelt hem echt in staat opnieuw te beginnen"

Het is de vader van Erwin die het programma uit wanhoop heeft benaderd. Het gebrek aan werk en een extreem hoge rente zorgen ervoor dat zijn zoon de hypotheek van zijn huis onmogelijk nog kan betalen. De ellende begint jaren geleden als Erwin zich verliest in zijn werk en steeds minder thuis bij zijn gezin is. "Ik probeerde een goede vader te zijn, maar achteraf kan ik wel zeggen dat dat niet zo is geweest. Mijn werk was alles: daar kon ik mijn ei in kwijt en ik leefde meer voor mijn werk dan voor de rest." Maar Erwin verliest zichzelf niet alleen in zijn werk: "In die tijd was het meer dat er werd beschouwd dat ik goed kon drinken, maar ze wisten niet dat ik cocaïne gebruikte."

Martijn Krabbé vond zichzelf vroeger op Pippi Langkous lijken
Lees ook

Martijn Krabbé vond zichzelf vroeger op Pippi Langkous lijken

Hoewel Erwin zijn geheim goed weet te bewaren, verlaat zijn vrouw hem uiteindelijk, omdat hij nooit meer thuis is en altijd in de kroeg rondhangt. "Daar viel niet meer over te praten en daarom besloot ik het huis op mijn naam te zetten, want ik dacht dat ik hier wel alleen gelukkig kon worden", vertelt hij. Al snel ontmoet Erwin een nieuwe vrouw, bij wie hij meteen intrekt. Vanaf dat moment is het hek van de dam. Erwin feest, drinkt en gebruikt dagelijks. Daarnaast maakt hij op zijn werk dagen van zo’n tien uur én helpt hij ook nog elke dag tot een uur of vijf in de ochtend in zijn stamkroeg. Dat houdt hij een paar jaar vol, totdat zijn baas hem ontslaat. Tot overmaat van ramp wijst ook zijn vriendin hem de deur vanwege zijn extreme drugsgebruik.

Lang staat hij daar niet bij stil, want snel daarna ontmoet hij Paulien: die net zoveel gebruikt als hij. "Ik kon open en eerlijk zijn over mijn gebruik. Dat was de ideale relatie voor mij", vertelt Erwin. Als Paulien besluit clean te worden, gaat ook bij Erwin de knop om en vertrekt hij naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika. Vier jaar later is Erwin nog altijd clean en werkt bij een daklozenopvang in Oss. De hoge hypotheeklasten, die ooit makkelijk te betalen waren, zorgen er echter voor dat hij opnieuw alles dreigt te verliezen.

Hoewel Martijn en zijn team sceptisch zijn, willen ze Erwin die tweede kans geven. Ook zijn ze enorm bang wat er gebeurt als Erwin op straat komt te staan. "Als ik van het huis af ben dan denk ik dat ik een gat in de lucht ga springen, want dan ben ik denk ik verlost van een hele hoop ellende", vertelt de ex-verslaafde voor de camera. Momenteel moet hij het doen met 250 euro per maand. "Ik leef eigenlijk, zoals we moeten leven in herstel, van dag tot dag. Maar dit is wel een andere van dag tot dag..."

Om Erwin te helpen met zijn geldzorgen wordt zijn hele huis opgeknapt door het team van Uitstel van Executie. Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant wordt volledig aangepakt. En het harde werken werpt zijn vruchten af, want uiteindelijk wordt de woning verkocht voor 295.000 euro - en niet de 230.000 euro waar het vóór de verbouwing voor werd getaxeerd. Erwin eindigt dan ook met 10.000 euro in de plus na het afbetalen van zijn schulden. "Als iemand het gegund is, dan is het Erwin wel. Dit stelt hem echt in staat opnieuw te beginnen", aldus makelaar Alex van Keulen. Presentator Martijn is het met hem eens: "Je bent van zo ver gekomen en hebt je met zoveel kracht en moed eruit geknokt. Je had alleen nog een klein zetje nodig en ik hoop dat dit het is."

Kijk Uitstel van Executie hier terug.

Lees meer over
Martijn KrabbéUitstel van Executie