niet langer uitstellen

Team Uitstel van Executie ontfermt zich over levensgevaarlijke woning

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Uitstel van Executie Team Uitstel van Executie ontfermt zich over levensgevaarlijke woning
RTL

Het leven van Adrie is al twaalf jaar één grote bak ellende. Sinds de crisis van 2008 zit hij vast aan zijn koopwoning. Inmiddels is er door leegstand, houtworm en schimmel bijna niets meer over van het huis. Als de woning niet snel verkocht wordt, blijft Adrie achter met een enorme restschuld. Maar hoe verkoop je een onbewoonbaar verklaarde woning?

"Dat vreemdgaan heeft vanaf toen het hele leven beïnvloed"

Het verhaal van Adrie begint in de sprookjesachtige omgeving van De Efteling: daar ontmoet hij in 1995 Ria. Het is liefde op het eerste gezicht en het tweetal besluit om samen te gaan wonen. Adrie werkt destijds als portier in het bruisende nachtleven en ondanks zijn liefde voor Ria rijdt hij een scheve schaats. Als Ria hem vervolgens de deur wijst, komt Adrie op straat te staan. "Dat vreemdgaan heeft vanaf toen het hele leven beïnvloed", vertelt een emotionele Adrie voor de camera’s van Uitstel van Executie.

In 2003 koopt hij een nieuwe woning en stopt er zijn ziel en zaligheid in om er zo een paleisje van te maken. Maar hoeveel hij ook klust, zonder zijn grote liefde Ria is het allemaal niets waard. "Een huis is maar een huis. En als je niet met diegene samen bent is een huis maar een koud stuk. Je vindt je tevredenheid en rust niet om dat stukje compleet te maken", aldus Adrie. Hij besluit dan ook de stoute schoenen aan te trekken en zijn lief om een tweede kans te vragen. En die krijgt 'ie!

Marc verrast door ontknoping in Uitstel van Executie
Lees ook

Marc verrast door ontknoping in Uitstel van Executie

De tortelduifjes kopen vervolgens samen net over de grens een nieuwe woning, voor een frisse start. Een gewaagde zet, maar de makelaar verzekert hen dat hun oude woningen zo verkocht zijn. Alleen gebeurt dat niet... Als de crisis toeslaat blijven Ria en Adrie achter met een zware hypotheeklast van drie woningen. Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en staat de woning van Adrie nog altijd te koop. Vanwege ziekte kan hij het huis zelf niet meer onderhouden en komt alle druk op de schouders van Ria te liggen, die zelf ook ziek is. "Dan voel je je als man zo lullig. Het is een last. Als deze last weg is, dan denk ik dat we een normaal leven kunnen krijgen", hoopt Adrie.

De woning van Ria is onlangs na elf jaar verhuurd te zijn eindelijk verkocht, maar het voormalig paleisje van Adrie verkeert door twaalf jaar leegstand, houtworm, schimmel en grote lekkages in vervallen staat. Het team van Uitstel van Executie weet dan ook niet wat het ziet. "Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt", verklaart makelaar en taxateur Alex van Keulen als hij de woning binnenstapt. Niet alleen is het huis compleet vervallen, het is zelfs gevaarlijk. Als je niet oppast zak je namelijk zo door de vloer heen. Eigenlijk is er maar één oplossing: de boel slopen.

Toch ziet de bank, die wel wil meewerken, liever dat het huis verkocht wordt. Gelukkig heeft het team daar iets op bedacht: een verkoopactie. Om nieuwe bewoners te trekken - die de boel vervolgens zelf met de grond gelijk kunnen maken - wordt werkelijk álles uit de kast gehaald om de woning op het oog zo mooi mogelijk te maken. Zo wordt er alvast een badkamercheque geregeld voor de nieuwe eigenaar en krijgt de gevel een complete metamorfose, die meteen dient als gigantisch verkoopbord. Het huis moet namelijk voor een zo’n hoog mogelijk bedrag worden verkocht, anders blijft Adrie met een restschuld van 145.000 euro achter.

Na ruim een jaar hard werken is er gelukkig goed nieuws: de woning is verkocht voor 100.000 euro! Hoewel het voor Adrie moeilijk is om te horen, is het ook een bevrijding. "Ik ben er heel blij mee en eigenlijk een beetje van het padje af. Ik ben zo ontzettend blij", vertelt hij als presentator Martijn Krabbé hem het goede nieuws komt vertellen. En daar blijft het niet bij: binnen drie jaar is hij ook nog eens schuldenvrij. Nu kunnen Adrie en Ria eindelijk aan hun nieuwe start beginnen.

Kijk de aflevering hier terug.

Lees meer over
Martijn KrabbéUitstel van Executie