RIP

Alles wat we weten over de begrafenis van prins Philip

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesAlles wat we weten over de begrafenis van prins Philip
RTL

Geen staatsbegrafenis en 'no fuss', dat waren de wensen van prins Philip als het op zijn uitvaart aankwam. Aanstaande zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd vindt de begrafenis van de echtgenoot van koningin Elizabeth (94) plaats en dit weten we erover.

"De begrafenis is op een aantal vlakken flink versoberd, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook omdat de prins het zo zelf heeft gewild"

Normaal gesproken kunnen Britten hun laatste eer bewijzen door de kist van een lid van het koninklijk huis te bezoeken. Prins Philip heeft voor zijn dood aangegeven dat hij dit niet wilde. Hij rust nu in de privé-kapel in Windsor Castle. Vanuit daar wordt hij zaterdag naar zijn laatste rustplek gebracht: St George's Chapel.

"De begrafenis is op een aantal vlakken flink versoberd, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook omdat de prins het zo zelf heeft gewild", legt royaltyverslaggever Annemarie de Kunder uit. "In het oorspronkelijke draaiboek 'Operation Forth Bridge' staat dat de prins op de dag na zijn overlijden naar St James Palace zou worden gebracht, op dag 7 naar Queens Chapel, vlakbij Buckingham Palace, en vanuit daar de volgende dag naar Windsor voor zijn bijzetting in St George's Chapel. Maar in plaats daarvan heeft de prins ervoor gekozen om vlak bij z'n vrouw te blijven in Windsor Castle."

"De begrafenis vindt plaats in St George's Chapel, waar hij in een etage lager wordt bijgezet. Maar dit zal naar verluidt niet zijn laatste rustplaats zijn. Zodra koningin Elizabeth overlijdt worden ze beiden begraven in een kleine kapel binnen St George's Chapel: de King George VI Memorial Chapel. Hier liggen ook haar vader en moeder en zus prinses Margaret begraven."

Harry aanwezig bij begrafenis van prins Philip, Meghan niet
Lees ook

Harry aanwezig bij begrafenis van prins Philip, Meghan niet

Staatsbegrafenis

De hertog van Edinburgh, de officiële titel van prins Philip, koos voor een ceremoniële begrafenis in plaats van een staatsbegrafenis. Staatsbegrafenissen zijn normaal gesproken alleen voor leden van het koninklijk huis, maar er werd in 1965 een uitzondering gemaakt voor Winston Churchill. De moeder van koningin Elizabeth en prinses Diana kregen een staatsbegrafenis.
 

De gasten

Vanwege het coronavirus kunnen er uiteraard niet veel gasten bij de uitvaart aanwezig zijn en volgens Buckingham Palace sluit dit aan bij de wensen van de prins. In Engeland mogen er momenteel dertig gasten bij een uitvaart aanwezig zijn. Zij moeten allemaal afstand houden en mondkapjes dragen. De dragers van de kist en de geestelijken worden niet bij de dertig gasten geteld.

Volgens Annemarie zijn er voornamelijk familieleden en een aantal beste vrienden aanwezig bij de begrafenis. "Prins Harry is maandagochtend gespot op het vliegveld in Londen, dus hij zal in ieder geval aanwezig zijn bij de begrafenis. Meghan wilde wel heel graag aanwezig zijn, maar ze is zo'n zes maanden zwanger en dus hebben de dokters haar geadviseerd om niet te vliegen. Harry moet na aankomst vijf dagen in quarantaine en mag daarna, als hij geen klachten heeft, weer in contact komen met mensen. Precies op tijd voor de begrafenis."

Het programma

De kist van prins Philip - die naar het schijnt van wol is gemaakt - ligt momenteel in de privé-kapel van Windsor Castle en wordt zaterdag om 15.40 uur Nederlandse tijd naar St George's Cathedral verplaatst. Philip wilde graag dat zijn kist werd vervoerd in een Land Rover die hij zelf mee heeft ontworpen. "Dit was de wens van de prins. De elektrische auto is in februari al in gereedheid gebracht toen de prins naar het ziekenhuis werd gebracht", vertelt Annemarie.

Om 15.53 uur komt de kist aan bij de kerk, waar om 16.00 uur de plechtigheid begint met een minuut stilte in het hele land. De ceremonie is via televisie te volgen.

Aanpassingen coronavirus

Kort na de uitbraak van het coronavirus werd het draaiboek rond de begrafenis van prins Philip al aangepast. Onder normale omstandigheden was er een militaire stoet door de straten van Londen getrokken, maar dit werd al snel uit het draaiboek geschrapt. Een militaire stoet zou ervoor kunnen zorgen dat duizenden mensen zich langs de kant van de weg verzamelen. Dit kan vanwege het coronavirus niet doorgaan.

Uit angst voor aanwezigen in Windsor is belangstellenden gevraagd om niet naar St George's Chapel te komen. Daarnaast heeft de koninklijke familie gevraagd om geen bloemen neer te leggen bij Buckingham Palace. In plaats daarvan werd hen gevraagd een kleine donatie aan een goed doel te doen. 

Kort na de dood van de prins werd een overlijdensbericht opgehangen aan de poort van Buckingham Palace, zoals de gewoonte is in Engeland. Deze werd al snel weer weggehaald, omdat er angst was dat dit bericht te veel mensen zou aantrekken.

Lees meer over
Prins PhilipAnnemarie de Kunder