Minutenlang knie op nek

Agent schuldig bevonden aan dood George Floyd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAgent schuldig bevonden aan dood George Floyd
RTL

Agent Derek Chauvin is door een jury schuldig bevonden aan de dood van George Floyd, die overleed tijdens zijn arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis. Chauvin zat ruim negen minuten met zijn knie op Floyds nek, waarna hij overleed.

George Floyd werd op 25 mei vorig jaar aangehouden in de Amerikaanse stad Minneapolis, nadat hij een pakje sigaretten had afgerekend met een vervalst biljet van 20 dollar. Tijdens de aanhouding drukte agent Derek Chauvin minutenlang met zijn knie op de nek van het slachtoffer.

De jury heeft, na de laatste zittingsdag gisteren, ongeveer tien uur nodig gehad om tot een oordeel te komen. Chauvin werd schuldig bevonden aan alle drie de punten van de aanklacht: doodslag, dood door schuld en zware mishandeling met de dood als gevolg. Hij hoorde de uitspraak onaangedaan aan, en werd daarna geboeid afgevoerd.

Correspondent Erik Mouthaan vertelde erover bij Beau: 

''Amerikanen hebben het gevoel dat er iets veranderd is'', zegt Erik Mouthaan.

Het vonnis betekent dat hij mogelijk tientallen jaren de cel in moet, legt Mouthaan uit. "Hij kan nog wel in hoger beroep gaan. Dus dit is niet het einde, maar wel een belangrijk punt." In de afgelopen jaren werden in totaal zeven agenten veroordeeld voor het doden van een burger. Over de strafmaat volgt nog een aparte zitting. 

Gejuich

Direct na de uitspraak ging er gejuich op voor de rechtbank, waar mensen zich hadden verzameld om de uitspraak te horen. Ook op de plek waar Floyd om het leven kwam, verzamelden zich mensen met spandoeken waarop teksten als 'Black Joy' stonden. 

Uitgelaten reacties na juryuitspraak in zaak-Floyd: 'Een keerpunt in geschiedenis'
Lees ook

Uitgelaten reacties na juryuitspraak in zaak-Floyd: 'Een keerpunt in geschiedenis'

In Minneapolis stonden al 3000 soldaten klaar voor mogelijke rellen bij vrijspraak, zegt Mouthaan. Hij verwacht nu dat het rustig zal blijven op straat.

"Ik denk dat mensen hier blij en opgelucht zijn", vertelt hij. "Ik denk dat veel Amerikanen zich in dit oordeel kunnen vinden. Politieagenten kunnen dus vervolgd worden als zij een burger doden."

'I can't breathe'

Terwijl Chauvin op Floyds nek zat, riep Floyd om hulp. Hij zei meer dan twintig keer dat hij geen adem kon halen. Hij verloor uiteindelijk het bewustzijn en overleed. Zijn arrestatie werd gefilmd door Darnella Frazier (18), die in de rechtbank emotioneel getuigde over dat moment:

Agent Derek Chauvin werd, samen met drie andere betrokken agenten, aangeklaagd. Chauvin was onder meer 'second degree murder' ten laste gelegd, moord zonder voorbedachte rade.

Het verdedigingsteam van Derek Chauvin beweerde dat vermeend drugsgebruik en een onderliggende hartaandoening hebben bijgedragen aan de dood van Floyd. Ook zeiden zijn advocaten dat Chauvin volgens de politieregels heeft gehandeld.

De politiechef van Minneapolis ging daar in de rechtbank hard tegenin. Chauvin heeft volgens hem de gedragsregels van de politie geschonden. 

"Op geen enkele manier is dit onderdeel van onze training en zeker geen onderdeel van onze ethische waarden", zei politiechef Medaria Arradondo tegen de jury. "Toen meneer Floyd eenmaal geen weerstand meer bood en zeker toen duidelijk werd dat hij in nood was, had het moeten stoppen", zegt Arradondo.

Uit bodycambeelden van de arrestatie bleek verder dat Floyd meer dan twintig keer heeft gezegd dat hij geen adem kon halen, maar dat Chauvin zijn knie weigerde van zijn nek te halen. Tijdens de zaak hebben experts verklaard dat Floyd om het leven moet zijn gekomen door een gebrek aan zuurstof.

Een jury heeft Chauvin nu schuldig bevonden aan de Floyds dood. Het proces tegen drie andere agenten die een rol speelden bij de dodelijke arrestatie, begint in augustus. 

Floyds dodelijke arrestatie leidde tot een golf aan Black Lives Matter-protesten. Wereldwijd gingen mensen de straat op om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Waar de leus 'Black Lives Matter' vandaan komt leggen we je uit in onderstaande video.

Het is dé spreuk van de antiracismeprotesten: Black Lives Matter. Waar komt de beweging vandaan? En waarom is het niet All Lives Matter? Amerika-correspondent Erik Mouthaan legt het je uit.
Lees meer over
George FloydArrestatiePolitieBlackLivesMatterLink in bioVerenigde Staten